Oosterdam till Alaska (del 1 Vancouver)


Alaska

Oosterdam till Alaska

Del 1 Vancouver

Svenska

Inledning

För drygt ett år sedan började min familj planera nästa sommarresa, eter att vi hade bestämt oss för att utforska Alaska och dess fantastiska natur. Förutom att ta en kryssning från Kanada upp till Alaska, ville vi också besöka delstatens stora attraktioner som Denali nationalpark.

En av de svårare delarna i planeringen var att välja ”rätt” kryssning. Vi hade ju redan bestämt oss för att ta en enkelresa upp till Alaska och inte någon av de 7-dagars rundturerna som finns från Vancouver och Seattle. Ett annat krav var att vi ville besöka Glacier bay nationalpark. Till slut stod det mellan Princess Cruises, Holland America Line och Norwegian Cruise Line. Princess största fartyg hade vi ingen större lust att testa. Norwegian Cruise Line hade helt klart det billigaste kryssningarna (kanske inte så oväntat). Jag har aldrig provat NCL, men jag var rädd att det skulle vara allt för likt Carnival. Vi fick ett bra erbjudande med Holland America Line och slog till på en kryssning med Oosterdam den 5 juli från Vancouver. Kryssningen gick på cirka 12 000 per person för den första och andra personen i hytten (runt 5000 för tredje personen).

English

Summary

Welcome to this report from Alaska and Holland America’s Oosterdam. In this first part you will find photos from Vancouver where the cruise began. Together with my family did we spend two days in Vancouver before the cruise. This was the first time I visited Canada and I was surprised in a positive way, felt almost like a mix of USA and Scandinavia. The city was absolutely stunning and Stanley park was our highlight, not just because of the Lion Gate bride which was perfect for shipspotting.

In the next part (coming in a few days) will you be able to follow the embarkation of Oosterdam and inside passage. I will also try to summarize the whole cruise experience.

Please note that all text below will be in Swedish. Hope you like the pictures!

DSC_0001kopia
Resan började med en flygning med SAS till Chicago.

DSC_0009kopia
I Chicago var man tvungen att byta terminal och fick chans att åka med flygplatstågen. Är det bara jag som tycker att dessa tåg är det roligaste som finns på flygplatser? 😉

DSC_0015kopia
Framme vid terminal 2, några fler säkerhetskontroller innan man kunde ta flyget till Vancouver.

DSC_0051kopia
En av United Airlines Airbus (A320) tog oss vidare till Vancouver.

DSC_0080kopia
Fram genom molnen dök Klippiga bergen upp.

DSC_0084kopia
Vancouver i sikte!

DSC_0091kopia
Efter dryga 20 timmars resa var det skönt att landa på Vancouvers vackra flygplats. Det märks att Kanadensarna är stolta över sin natur och urbefolkningens kultur.

DSC_0111kopia
I Vancouver bodde vi på ett äldre hotell i utkanten av downtown. Eftersom Vancouver ligger 9 timmar efter Sverige, så vaknade man såklart väldigt tidigt och kunde då njuta av soluppgången vid kryssningsterminalen ”Canada place”.

DSC_0169kopia
Hamnens båt.

DSC_0181kopia
Vid 6.30 skymtades Grand Princess på sin väg in mot kryssningsterminalen.

DSC_0182kopia
Strax efter kom också Holland Americas Noordam.

DSC_0199kopia

DSC_0200kopia
Tydlig markering, så att inte Grand Princess backade för lång in.

DSC_0211kopia
Noordam är ett av Holland Americas fyra fartyg i Vistaklassen, där även Oosterdam ingår. Noordam är nyast av systrarna, byggd 2006.

DSC_0229kopia
Noordam går denna säsong på 7 dagars rundresor från Vancouver till Alaska.

DSC_0233kopia
”Canada Place” är ett perfekt ställe för fotografering här kan man gå runt på taket. I själva huset finns både kryssningsterminalen, hotell m.m.

DSC_0262kopia
Sjöflygplan redo att ge sig i väg på flygsightseeing.

DSC_0263kopia
Vancouver har en vacker strandpromenad bort till stadens största park, Stanley park.

DSC_0282kopia
Självklart måste jag även ha med en Kanadagås i reportaget.

DSC_0310kopia
Britannia utför hamnkryssningar och middagsturer.

DSC_0340kopia
Vancouvers stolthet, Stanley park är hela 405 hektar stort, parken är ett populärt friluftsområde.

DSC_0364kopia
Tankfartyg ute på redden.

DSC_0374kopia

DSC_0377kopia
Längs vattnet trängs både gående, joggare och cyklister, såväl som riktiga Kanadensare och turister.

DSC_0394kopia
Lions Gate Bridge sträcker sig rakt över Stanley park. Bron är 1800 meter lång och 111 meter hög.

DSC_0395kopia
Broar är ju alltid trevliga ställen för shipspotting. Här träffade jag även en Kanadensisk shipspotter, alltid trevligt att se folk som delar intresset, framför allt eftersom färjor var hans stora passion (hmm jag känner igen det 😉 ). På bilden ser ni en Kanadensisk patrullbåt tillhörande Orcaklassen.

DSC_0414kopia
På Grand Princess njuter passagerarna av solen och den tretiofemgradiga värmen, vid den här tiden hade jag fått solsting för länge sedan. 😉

DSC_0429kopia
Någon tyckte uppenbarligen inte att höjden på bron räckte för att beskåda Grand Princess från ovan och valde istället att hyra ett sjöflygplan.

DSC_0442kopia
Grand Princess kryssning hade ungefär samma stopp som kryssningen jag tog dagen efter. Den enda skillnaden är att Princess använder sig av Whitter som sluthamn i Alaska, istället för Seward som alla andra rederier använder sig av.

DSC_0491kopia
Noordam gav sig ut på ännu en 7-dagars rundresa till Ketchikan, Juneau, Skagway och Glacier Bay. Lugn, ni kommer blir bekanta med alla dessa ställen, jag lovar. Lär väl dock ta ett tag om jag ska fortsätta i samma takt som hittills.

DSC_0493kopia

DSC_0502kopia
Noordam kom lätt under bron.

DSC_0505kopia
Vid den här tiden var det mindre ett dygn kvar tills jag skulle passera under bron, om jag längtade!!!

DSC_0517kopia
Nästa morgon blev åter tidig. Det var en lugn morgon och Vancouvers skyline speglade sig vackert i vattnet.

DSC_0536kopia
God morgon!

DSC_0561kopia
Celebrity Infinity på ingående till Vancouver, även hon gör 7 dagars rundresor.

DSC_0585kopia
Här passerar hon Vancouvers svar på ”Den lille havfrue”.

DSC_0621kopia
Draken har siktat Oosterdam, eld!

DSC_0630kopia
Tack för den brinnande himlen! 🙂

DSC_0678kopia
En bild på skyskraporna i det läckra ljuset får avsluta dagens del. I nästa del stiger vi äntligen ombord på Oosterdam, missa inte det!

Vi ses!
/Kim Viktor

,

10 svar till “Oosterdam till Alaska (del 1 Vancouver)”

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.