Minikryssning med Astoria


Jag har varit riktigt dålig på att uppdatera bloggen, men nu är det äntligen dags för ett reportage (och inte ett litet heller).

Jag har länge varit intresserad av det engelska rederiet Cruise and Maritime Voyages och deras äldre fartyg. Ett fartyg som jag särskilt vilja kryssa med är Astoria, gamla Svenska Amerikalinjens M/S Stockholm byggd 1948. När jag såg att hon skulle erbjuda några minikryssningar under 2019, var det bara att passa på. För det överkomliga priset 120 pund fick jag en tvånätterskryssning mellan Portsmouth och Hull Kanske inte den mest spännande rutten, men det var ju fartyget som var i fokus.

DSC_0006 - kopia
Resan började tidigt från Arlanda torsdagen den 29 augusti med Norwegian ner till London Gatwick.

DSC_0014 - kopia
När jag väl hade stigit av 737an med namnet Anders Zorn, var det dags att hitta min engelska vän och resesällskap som skulle möta upp mig här.

DSC_0021 - kopia
När vi hade funnit varandra och diskuterat de senaste nyheterna inom kryssningsbranschen, gick vi ner till tågstationen i anslutning till flygplatsen. Härifrån går det mängder av tåg till diverse destinationer, vi tog tåget mot Portsmouth.

DSC_0040 - kopia
En av Virgins 747or kom inflygande över stationen. Nästa år får Virgin sitt första kryssningsfartyg levererat, ska bli intressant att se hur de klarar av den hårda konkurrensen inom branschen (förstås om man överlever i flygbranschen, överlever man nog det mesta).

DSC_0056 - kopia
Färden genom den engelska landsbygden var mycket vacker. Vi passerade bl.a. slottet Arundel Castle uppförd av Vilhelm Erövraren 1068.

DSC_0108 - kopia
Väl framme i Portsmouth (1,5 timme efter vi lämnat Gatwick) gick vi direkt ner till stranden för att fota färjor. Den första som kom in var Brittany Ferries näststörsta färja Mont St Michel, som trafikerar rederiets mest hektiska rutt till Caen.

DSC_0159 - kopia
Stena Roros Etretat, först varade hennes charter till Brittany Ferries bara fram till i somras, då det var tänkt att nya Honfleur skulle komma i trafik. Leveransen för Honfleur har dock dragit ut på tiden och Etretats charter har förlängts.

DSC_0264 - kopia
En annan färja Brittany har chartrat är Baie de Seine, gamla Dana Sirena som gick mellan Esbjerg till Harwich fram till 2014. Till våren ska hon komma tillbaka till DFDS och ryktena säger att hon ska sättas in mellan Kapellskär till Paldiski istället för Liverpool Seaways som har sålts.

DSC_0275 - kopia
Vi sov över på ett hotell beläget centralt i stan, så nästa morgon var det bara att promenera till stranden för att fortsätta ”skåda” fartyg.

DSC_0286 - kopia
Morgonrusning

DSC_0313 - kopia
Strax efter klockan 6 dök skönheten upp.

DSC_0319 - kopia
Fartyget byggdes på Götaverken år 1948 för Svenska Amerikalinjen som M/S Stockholm. Fartyget kanske är mest känd för att ha kolliderat med den italienska atlantångaren Andrea Doria 1956. Stockholm fick stora skador på fören, men det gick än värre för Andrea Doria som sjönk och 56 personer omkom. Stockholm såldes till Östtyskland 1959 och fick namnet Völkerfreundschaft. Under denna tid var hon även i period utchartrad till Stena Line och gick på kryssningar från Göteborg till Karibien. Fartyget blev under början av 90-talet totalt ombyggd ovanför vattenlinjen. Efter några år som italienskt kryssningsfartyg (med charter till ett tyskt bolag) såldes hon till Classic International Cruises 2004. Under namnet Athena fick hon 8 lyckade år med bl.a. kryssningar från Göteborg. När Classic International Cruises gick i konkurs 2013 tog Portuscale Cruises över samtliga fartyg. Tyvärr har Portuscale cruises sålt de flesta fartygen till upphuggning. Idag finns bara Astoria (gamla Stockholm) och Funchal (som ligger upplagd) kvar. Astoria är chartrad till Cruise and Maritime Voyages (CMV) och bedriver främst kryssningar från England, men under somrarna hyrs hon in av franska resebyrån Rivages Du Monde. I vinter kommer hon att gå på kryssningar i Mexiko för CMV.

DSC_0331 - kopia
Astoria har passerat gamla Portsmouth och fortsatte in till färjehamnen.

DSC_0397 - kopia
Condor Ferries Commodore Clipper som trafikerar kanalöarna.

DSC_0423 - kopia
En av de stora turistmagneterna i Portsmouth är det 170 meter höga Spinnaker Tower. Härifrån har man fin utsikt över Portsmouth och hela vägen bort mot Isle of Wight.

DSC_0442 - kopia
Portsmouth med den nya hybridfärjan Victoria of Wight.

DSC_0472 - kopia
Den äldre färjan St Claire.

DSC_0483 - kopia
Det går även att åka med snabbfärja till Isle of Wight.

DSC_0490 - kopia
HMS Queen Elizabeth (R08) som är det första av brittiska Royal Navys två nya hangarfartyg av Queen Elizabeth-klass. Fartyget är 280 meter långt

DSC_0498 - kopia
Här tillsammans med sitt följe, tyvärr gjorde detta att Brittany Ferries Normandie blev försenad och vi hann inte fota hennes ankomst.

DSC_0515 - kopia
Vi tog en uber ner till färjeterminalen. På vår biljett hade vi fått en exakt tid, vilken vi skulle vara i hamnen 13.40. Tyvärr var vi något försenat och kom samtidigt som tre bussar, vilket gjorde att det blev lite kö till incheckningen.

DSC_0517 - kopia
Incheckningen var tyvärr rätt så oorganiserad och det tog närmare en timme innan vi kunde komma ombord.

DSC_0518 - kopia
Kanske inte den optimala kryssningshamnen, men det fungerade.

DSC_0519 - kopia
Från terminalen fick vi åka med en buss till fartyget, runt 500 meter. Förståeligt eftersom det är så mycket trafik i hamnen.

DSC_0522 - kopia
Sedan var det dags att klättra upp för landgången.

DSC_0524 - kopia
Ett äldre fartyg innebär äldre typ av nycklar.

DSC_0525 - kopia
Vi hade bara bokat en insideshytt, men vi blev uppgraderade till en utsideshytt med begränsad utsikt. Det var en rätt så mysig hytt med tekokare (självklart på ett engelskt fartyg), lagom stor för två nätter, men är nog i det minsta laget för en längre kryssning.

DSC_0543 - kopia
Brittany Ferries enda höghastighetsfartyg Normandie Express med destination Cherbourg.

DSC_0553 - kopia
Det blir många varv om man ska komma någon vart.

DSC_0555 - kopia
Cap Finistre och Normandie förberedde sig för avgång.

DSC_0619 - kopia
Efter en snabb lunch i buffén, var det dags för den obligatoriska säkerhetsövningen. Faktiskt en av de bättre jag har varit på, där de även visade oss vägen till vår livbåt.

DSC_0621 - kopia
För en gång skulle var det en seriös säkerhetsövning, till skillnad från Carnival och andra bolag där det lätt börjar kännas fånigt.

DSC_0641 - kopia
Avskedsorkester

DSC_0645 - kopia
Astoria har riktigt stora soldäck, med riktigt trädäck på promenaddäck. På övre däck har de däremot satt dit en något märklig matta som ska ut som trä.

DSC_0672 - kopia
Cap Finistere lastade för avgång till Spanien. Hon kommer inom några år att ersättas av en av Stenas E-flexers som ska chartras ut till Brittany Ferries (av totalt tre).

DSC_0689 - kopia
Lastfartyget Commodore Goodwill lastade för kanalöarna.

DSC_0722 - kopia
Spinnaker Tower såg rätt maffig ut från sjösidan.

DSC_0727 - kopia
Farväl Portsmouth, en mycket trevlig stad som jag gärna kommer tillbaka till.

DSC_0741 - kopia
Till Isle of Wight kan man även åka med svävare.

DSC_0747 - kopia
Cap Finistere kom efter oss.

DSC_0752 - kopia
Helt klart Brittany Ferries snyggaste fartyg är Bretagne byggd 1989. Hon är insatt på rutten Portsmouth till St Malo.

DSC_0757 - kopia
En något fulare färja är St Faith som har gått för Wightlink sedan 1990.

DSC_0768 - kopia

DSC_0777 - kopia
Det härliga promenaddäcket.

DSC_0785 - kopia
Muses nattklubb med häftiga 80-tals färger, tro det eller ej med det var riktigt bra drag här på kvällarna och jag blev t.o.m. uppbjuden av en dam på 60+.

DSC_0786 - kopia

DSC_0788 - kopia

DSC_0789 - kopia
Auditoriet som inte användes under denna kryssning, utöver säkerhetsövningen.

DSC_0796 - kopia
Den första middagen hade jag fyra rätter, med bl.a. denna fläsk med aprikossås. Det hela var mycket smakligt, förutom de överkokta grönsakerna. Servicen var också klanderfri, om vi bortser från den något långsamma sommelieren. Vid middagen har man ett fast bord under hela kryssningen, vid bokningen har man fått välja tidig eller sen sittning (som en traditionell kryssning). Vi hamnade bredvid ett trevligt engelskt medelålders par. Det enda jobbiga var när diskussionerna alltid kom in på Brexit. 😉

DSC_0801 - kopia
Ombord finns också ett litet ”kapell”.

DSC_0802 - kopia
Sirenes bar är den huvudsakliga mötesplatsen. Här samlas folk för en drink innan maten och för att lyssna på de duktiga pianisterna. De flesta allmänna utrymmena är placerade på ett däck (4a Calypso).

DSC_0803 - kopia
Atriumet är kanske inte det mesta spektakulära.

DSC_0804 - kopia

DSC_0805 - kopia
Receptionen på däcket under.

DSC_0806 - kopia
Upp till däck 4a igen Fotograferingsstudion. Jag tror jag aldrig har sett så omotiverade fotografer. De försökte inte ens skapa en bra stämning när de tog bilderna. De tryckte bara ner avtryckaren och gick vidare…

DSC_0806,5 - kopia - kopia
Skeppsklockan från när hon byggdes som Stockholm.

DSC_0807 -kopia
Captain’s club

DSC_0808 - kopia
Astoria lounge. Jag gillar att hon har så många små utrymmen där man kan sitta ner i lugn. Det är något jag kan sakna på de större kryssningsfartygen.

DSC_0809 - kopia
Spelrummet, man bör nog vara en hejare på Bridge för att trivas på hennes längre kryssningar. 😉

DSC_0810 - kopia
Biblioteket

DSC_0811 - kopia
Läcker ingång till teatern.

DSC_0812 - kopia
Calypso show lounge med gott om sittplatser. Varje kväll var det två föreställningar och eftersom vi var 520 passagerare ombord (hon tar max 600) fanns det gott om rum för alla. Själva showerna höll varierande kvalité men var helt klart underhållande.

DSC_0813 - kopia
Jag gillar dessa teatrar som har loungekänsla mer än de som ser ut som en stor biosalong. Här kan man sitta och diskutera med sina medpassagerare samtidigt som servitörerna kommer och serverar dryck till bordet.

DSC_0814 - kopia

DSC_0823 - kopia
Härlig kväll ute i Engelska kanalen.

DSC_0853 - kopia
Nästa morgon provade vi frukosten i huvudrestaurangen. Öppen sittning innebar här att man blir placerade vid det första bästa bordet där det finns platser kvar. Det kan absolut vara trevligt att träffa nya personer, men jag kan tycka att det är lite jobbigt att äta med nya vid varje måltid.

DSC_0855 - kopia
Olisippo restaurang är vacker, men något små fönsterventiler. Vilket de flesta kryssningsfartygen har. Det är visst inte tänkt att man ska få njuta av utsikten när man äter middag. Jag kan förstå att det inte är så nödvändigt i Karibien när solen går ner klockan 18, men här i norra Europa tror jag det skulle vara mycket uppskattat. Därför hamnar jag ofta i bufférestaurangerna som generellt erbjuder betydligt bättre utsikt.

DSC_0859 - kopia
Förvånansvärt många bord för fyra och två personer, vilket annars brukar vara en bristvara på många fartyg.

DSC_0861 - kopia

DSC_0891 - kopia
Poolen är inte i det största laget. Däremot var det skönt att ta ett dopp i det salta havsvattnet under dagen till havs. För vi hade en dag till havs innan vi skulle komma till Hull och eftersom det inte fanns så många aktiviteter ombord gällde det att sysselsätta sig med det man kunde.

DSC_0896 - kopia
Shuffelboard och pingis är de enda sporterna man kan roa sig med.

DSC_0914 - kopia
En härlig dag till havs, kan det blir bättre?

DSC_0919 - kopia

DSC_0923 - kopia

DSC_0939 - kopia
Folk tog det lugnt och njöt av solen.

DSC_0940 - kopia
I bufférestaurangen serverades det samma mat som i huvudrestaurangen.

DSC_0942 - kopia
Lunchen hade ett helt okej utbud. Som tur var fanns det inte enbart engelska rätter, utan det fanns några mer internationella att välja också.

DSC_0972 - kopia

DSC_1001 - kopia
Dagen ägnades åt att spana på sjöfåglar och oljeriggar. Medan vi ”ångade” på i dryga 12 knop.

DSC_1014 - kopia
Denna kväll var det galamiddag. Jag blev lite förvånad att de hade en formell kväll på en så kort kryssning. Som tur var hade jag packat ner kavajen, så jag slapp att skämmas.

DSC_1015 - kopia
Anka med potatiskroketter och apelsinsås, gott värre.

DSC_1019 - kopia
Till efterrätt kom ”Baked Alaska” i en parad. Kul att det finns några rederier som har kvar denna tradition.

DSC_1028 - kopia
Ännu en vacker skymning.

DSC_1033 - kopia

DSC_1045 - kopia

DSC_1076 - kopia
Till kvällen bjöds det på show med inslag från alla shower som de brukar göra på vecka. För min del slutade dagen med en rätt så sen kväll i discot….

DSC_1103 - kopia
Det blev inte många timmar sömn, innan det var dags att kliva upp i gryningen för att beskåda inseglingen till Hull. Vi passerade Stenas fraktfärjor som trafikerar Nederländerna.

DSC_1144 - kopia
Bogserbåten kom för att bogsera oss in i den trånga slussen. Den hårda ostvinden gjorde att det tog sin tid för oss att komma i rätt position.

DSC_2009 - kopia
Tillslut hamnade vi rätt. Det går inte att få in mycket bredare fartyg i denna sluss.

DSC_2025 - kopia

DSC_2033 - kopia
Vi kom igenom.

DSC_2042 - kopia
Pride of Hull (som var världens största färja när hon systern levererades i början av 00-talet) har sin kajplats utanför.

DSC_2053 - kopia
Så ska bogserarna få oss att gira 90 grader så att vi kan backa in till kaj.

DSC_2054 - kopia
En annan 80-talsfärja Pride of York som trafikerar Belgium.

DSC_2075 - kopia
Bogseraren lyckades backa oss igenom container- och tankfartyg.

DSC_2080 - kopia
Tankfartyget Star Aruba.

DSC_2084 - kopia
Den sista måltiden ombord. Frukosten var det jag tyckte minst om, klassisk engelsk med bönor, äggröra, ”kokt” bacon m.m. Inte direkt min kopp av te. 😉

DSC_2087 - kopia
Väskorna fick åka ut på rullband.

DSC_02108 - kopia
Avstigning skedde beroende på vilket däck man bodde. Eftersom vi bodde högst upp kom vi av relativt fort.

DSC_2111 - kopia
Dags att hitta sin väska. De som hade bokat transport med Cruise and Maritime fick sin väska direkt levererad till bussen.

DSC_2114 - kopia
Tack för denna gång Astoria. Jag ångrar absolut inte att jag bokade den här resan och jag kommer mer än gärna tillbaka på en lite längre kryssning. För er som vill uppleva detta klassiska fartyg, gäller detta att passa på eftersom hon endast är chartrad är jag inte säker på att hon kommer att stanna allt för länge hos Cruise and Maritime Voyages.

DSC_2138 - kopia
Rederiet bjöd på gratis transport till busstationen i Hull.

DSC_2141 - kopia
Resan var inte riktigt till ända för mig. Jag åkte med min vän till Liverpool via Leeds och stannade där en natt. Innan jag flög hem från Manchester med SAS dagen efter, med många trevliga minnen och (som ni ser) ett fullproppat minneskort i bagaget.

Tusen tack för att ni har orkat er igenom hela reportaget, jag önskar er en trevlig helg!
/Kim Viktor

För den som vill ha lite rörlig bild från resan kan ni titta på denna video redigerad av kevpa.

, ,

4 svar till “Minikryssning med Astoria”

  1. Tack för jättetrevligt reportage/reseberättelse 👍 Kul att du fick åkt med henne! Ja, det är något visst med äldre och mindre fartyg som har en massa historie och mycket själ i sin tonnage 🛳😊
    Jag arbetade de senaste 12 åren – fram till sept 2018 – med riktigt stora kryssningsfartyg…som anställd på ett känd internationell rederi: Alltså fartyg på upp till 171,000 GT; 333 m långa; plats till max 5,800 pax osv – och även större (!)?fartyg var/är under produktion 😱
    Men för mig blev fartygen för stora, opersonliga och main stream…samtidigt som kvaliteten på produkten & servicen inte levde upp till mina önskemål/förväntningar/krav. Därför kände jag att jag ej längre kunde stå för produkten – eftersom jag ej längre var stolt av den.
    Nej, det skall vara personliga, mindre fartyg med personlighet 😄

    Gillad av 1 person

  2. Hej! Jag hittade ditt reportage från Astoria idag när jag googlade på MS/Stockholm. Anledningen till googlandet var att min morbror åkte med MS/Stockholm till New York 1956, när Stockholm skulle åka tillbaka till krockade hon med Andrea Dorea. Jag har hört den historian när jag var liten. Min morbror dog idag och jag blev nostalgisk. Kul att se båten han åkte med. Hälsningar Annica

    Gilla

    • Hej Annica, tack för din kommentar. Jag beklagar din morbrors bortgång. Kul ändå att mitt reportage kunde väcka fina minnen hos dig.

      Med vänlig hälsning
      Kim

      Gilla

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.