Veckans fartyg M/S Hammerodde


Hammerodde byggdes 2005 i Holland, tillsamans med systern Dueodde. Hon levererades till Bornholmstrafikken i april 2005 och sattes in på rutten Køge – Rønne – Ystad. Under vår-höst även turer mellan Rønne-Sassnitz.

På hösten 2010 bytte rederiet namn till Bornholmer Faergen som en del av Clipper group.

2009 började upphandlingen om vem som skulle ha hand om trafiken till och från Bornholm, från och med hösten 2011. Det blev Bornholmer faergen som fick avtalet. I avtalet fanns det en del förändringar man var tvunga att åtgärda inom trafiken. Under 2011 levererades den nya stora katamaren Leonora Christina, för trafik på Ystads-rutten. På rutten till danska Køge behövde man utökad fraktkapacitet. Därför byggdes Hammerodde om vid STX Helsingfors. Fartyget fick bl.a. ett nytt lastdäck, men även en större passagerardel med fler hytter. Efter att man hade byggt om Hammerodde så kör hon ensam på Køge-linjen med en avgång i vardera riktning varje dag. Dueodde såldes då till Nya Zeeland.

Fakta om Hammerodde innan ombyggnaden:

Längd: 124, 9 meter

Bredd: 23,4 meter

Djup: 5,3 meter

Maskineri: 2 st MaK 9M32 dieslar, 8640 kW

Passagerare: 400

Lastmeter: 1235

Efter ombyggnaden blev hon 5 meter längre och fick 0,3 meter mer i djupgående. Lastmetern ökade också till 1500.

Namnet Hammerodde kommer från den nordligaste udden på Bornholm, som heter just Hammerodde. Området är känt för sin vackra natur.

Tack till Dennis Holmgren och Sergei Pennonen för att jag fick låna era bilder!

Nu kommer inte jag att skriva på bloggen på mer än 2 veckor. Detta p.g.a. att jag ska åka till Florida och ut på kryssning i Karibien med Carnival Legend. Men jag hoppas att Jesper kommer att uppdatera bloggen och att ni fortsätter att läsa vår blogg.

Ha det bra! Gott nytt år!

/Kim Viktor


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: