Veckans fartyg Visby 1980


Hej!
Veckans fartyg är Visby 1980 nuvarande Scandinavia.

Visby byggdes vid Öresundsvarvet i Landskrona 1980. Hon levererades till Rederi AB Gotland under hösten 1980. Det vra en del problem i början med småfel så hon fick gå tillbaka till byggnadsvarvet. 1981 började hon trafiken på allvar och gick mellan Nynäshamn/Oskarshamn-Visby. 1985 under våren och hösten gick hon mellan Stockholm-Nynäshamn-Visby. 1988 chatrades hon ut till Nordström & Thulin och satte in i Gotlandslinjens trafik. Gotlandslinjen hade vunnit upphanldingen för trafiken till och från Gotland mellan åren 1988-1997. Från 1998 hette Rederi AB Gotlands dotterbolag som hade hand om trafiken till och från Gotland Destination Gotland. Visby stannade bara i Gotlandslinjens trafik i 2 år, sedan ersatte Nord Gotlandia Visby från 1989. Visby som då inte behövdes i Gotlandstrafiken, chartrades ut till Sealink. Visby blev omdöpt till Felicity och började trafikera Fishguard-Rosslare. I slutet av 1990 köpte Stena Line brittiska Sealink. Felicity döptes då om till Stena Felicity, men hon stannade på samma rutt. År 1997 blev hon ombyggd i Bremerhaven bl.a. med avgasrening och sidosponsoner. 1998 var hon åter omdöpt till Visby och sattes in i Destination Gotlands trafik mellan Nynäshamn/Oskarshamn-Visby. När det nya fartyget Visby kom 2003 så döptes gamla Visby om till Visborg. Nya Visby och Visborg gick dock aldrig i trafik samtidigt, utan Visborg lades upp. I juli 2003 såldes Visborg till Polferries. Efter en kort ombyggnad kunde hon gå in i trafik på rutten Nynäshamn-Gdansk. Där hon även befinner sig idag.

Fakta Scandinavia
Längd: 145,6 meter
Bredd: 24,5 meter
Djupgående: 5,7 meter
Passagerare: 1808
Hyttplatser: 922
Lastmeter: 650


Bilden på Visby är tagen av Stefan Andersson. Tack Stefan för att jag fick låna din bild.

Tack för att ni har läst!
/Kim Viktor


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: