Veckans fartyg Bohus


Veckans fartyg är egentligen två fartyg. Det kommer nämligen handla om Color Lines M/S Bohus och dess ersättare.

Idag offentliggjorde Color Line att de kommer att bygga ett nytt fartyg till linjen Strömstad-Sandefjord. Beskedet kom efter att Fjord Line för några veckor meddelade att man skulle börja konkurrera med Color Line på rutten till Sverige. Color Line har tidigare varit ute i pressen och sagt att de vill byta ut den 31 åriga Bohus, med ett fartyg från andrahandsmarknadern. Rederiet har inte hittat något lämpligt fartyg och satsar istället på ett nybygge. Var det nya fartyget ska byggas är oklart, men det finns en chans att det blir i Finland där alla andra av Color Lines nybyggen har byggts. Det nya fartyget kommer att likna de nuvarande Superspeed 1 och 2 som går mellan Danmark och Norge. Skillanden kommer att bli att Sverigebåten bara kommer att vara 160 meter lång och ta 2000 passagerare och 500 bilar. Fartyget beräknas ersätta Bohus under sommaren 2014.


Bild copyright Color Line. Nya färjan som ska mellan Strömstad-Sandefjorden.

Bohus är som sagt byggd 1971 i Danmark, med namnet Prinsessan Desirée. Till en början gick hon för Sessan Linjen mellan Göteborg och Frederikshavn. När Stena Line köpte upp rederiet 1981 så följde fartyget med. Under början av 1980-talet var fartyget utchartrad till olika rederier för trafik på rutter i Irländska sjön och på Engelska kanalen. När Stena Line köpte upp Lion Ferry 1985 så förflyttades fartyget till linjen Varberg-Grenå och fick namnet Europafärjan (sedan Europafärjan II). 1987 fick hon namnet Lion Princess och gick även på andra rutter till Grenå, tex. från Helsingborg och Hamlstad. I slutet av 1993 såldes hon till Scandi Lines och bytte namn till Bohus. Hon sattes in på linjen Strömstad-Sandefjorden. Så hon kommer att ha gått 20 år på linjen när den nya Color färjan ersätter Bohus. 1999 köpte Color Line upp Scandi Lines. Vad som händer med Bohus efter avslutad trafik för Color Line får vi se. Jag befarar däremot att kan få ett tråkigt öde…


Bild copyright Alexander Jenssen. Tack för lånet!

Ha en riktigt trevlig helg!
/Kim Viktor


3 svar till “Veckans fartyg Bohus”

 1. Var Bohus den enda färjan som trafikerade Varberg-Grenå?

  Saken är ju den att jag en gång åkt just den rutten.
  Familjen var i Danmark en gång på 80 talet och vi åkte då med
  Lion Ferry från Varberg till Grenå.

  Gilla

  • Om det var före 1983 så var det Europafärjan III, nuvarande European Voyager. Från 1985 gick både Bohus och hennes syster på linjen.

   Jag tror iaf att det var så. Har lite svårt att hålla reda på det när jag inte var född.

   M.v.h.
   /Kim Viktor

   Gilla

 2. ok kim, det var i mitten/andra halvan av 80-talet.
  Kanske ska ta en tur ut till föräldrarna och botanisera i fotoalbumen och
  se om det kan ge några ledtrådar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: