Norgekryssning del 2 Välkommen ombord på Arion!


Dag 2 på resan tillbringades ute till havs. Under den tiden passade jag på att ta många inredningsbilder, så därför startar jag nu en rundvandring på fartyget (obs vissa bilder är tagna under andra dagar på kryssningen).

Välkommen ombord på Arion!

Arion byggdes 1966 i Jugoslavien med namnet Istra. Hon började sin karriär med att gå på kryssningar i Adriatiska havet. 1991 fick hon Ukrainska ägare och flyttades till Svarta havet, samtidgt döptes hon om till Astra. Hon har öven namnen Astra I och Nautilus 2000. År 1999 köptes hon av Classic International Cruises och döptes om till Arion.

Arion är 116 meter lång och har ett tonnage på 5888 GRT. Som mest kan hon ta 320 passagerare.

Classic International Cruises grundades 1985. Från början hade de bara fartyget Funchal i sin flotta. Men under 90-talet så köpte de Princess Danae och senare Arion. År 2005 och 2008 köpte man Athena respektive Princess Daphne. Samtliga fartyg är registrerade i Portugal. Bolaget har sitt huvudkontor i Australien.

Däcksplan Arion: (Jag ber om ursäkt för dålig kvalité)


Navigators deck och Promenade deck


Upper deck, Reception deck och Ocean deck


Vi börjar längst ner på Ocean deck. Här finns det hytter i kategori 2 (utsides) och sjukhuset ligger här. Vi bodde på detta däck i hytt 418.


Går man upp ett däck så kommer man till receptionen och utflyktsdisken (längst akterut). Här sker även landstigningen både till tenderbåtar och direkt till kaj. Föröver ligger hytter.


I recpetionen fanns det svensktalande personal någon timme per dag. Annars fick man prata med de trevliga ryssarna som jobbade här. Det gick utmärkt och deras engelska var nästan perfekt.


Trapporna ombord var väldigt smala. Så man fick ofta lämna företräde för äldre som skulle upp och ner för trapporna. Jobbigaste var det när det var måltider då trapporna till restaurangerna korkades igen.


Nu är vi på Upper deck och här finns ingången till restaurangen.


Huvudrestaurangen ombord, här serverades det Frukostbuffé, a la carte lunch och middag. Ibland var även eftermiddagsfikat här, men oftast var det upp i Lido lounge.

Frukostbuffén hade rätt så många olika rätter att välja på allt från äggröra, gröt och bacon till yoghurt och många olika pålägg. Sillen däremot skulle jag inte ha tagit, den smakade inte bra. Utbudet var däremot samma som uppe i Lido Lounge, den enda skillnaden var att här serverade de kaffe och te till bordet. Både till frukost och lunch var det fri placering. Det innebar att man blev visad en plats där man skulle sitta ofta vid ett 8-mansbord. Om man frågade om fick byta plats så sa de att det inte var möjligt. Därför blev det så att vi åt mest i Lido lounge, där det var riktig fri placering.

Lunchen serverades här i a la carte form. Man fick välja mellan 2/3 olika förrätter, 2 soppor, 1 pastarätt , 2/3 huvurätter och 2 efterrätter. Portionerna var små, men maten smakde ofta bra. Man skulle undvika köttet för det var ofta väldigt torrt. Fisken var oftast mycket bättre.

Middagen intog alla gäster i en sittning. Antal rätter på middagens var liknande lunchens meny. Som sagt så fick man en bordsplacering redan när man checkade in i terminalen. Annars var maten ofta bra, liknande rätter som på lunchen ingen större skillnad. Servicen var utmärkt även om vår ryska servitör hade lite problem med engelskan. Men han var en skojfrisk person så stämningen runt bordet var alltid bra.


Strax över 300 sittplatser finns i restaurangen.


Dagens lunch blev en piccata.


Nu har jag hittat ur från restaurangen, men vad är det för spännande rum där till vänster?


Jo det är Club room. Här finns internetanslutning som är väldigt dyr (jag kommer inte ihåg exakt hur dyrt).


Biblioteket var inte enormt, så därför tog jag med mig en egen bok.


Resten av Upper deck består av hytter.


Ett däck ovanför restaurangen hittar min Lido lunge.


Lido lounge är både en restaurang och en bar. Utanför Lido lounge (ute på akterdäcket) serveras frukost- och lunchbuffé och eftermiddagste. Men efter lunchen fungerar Lido lounge som en bar, här sker även en del av underhållningen. En pianist brukade spela här och den latinamerikanska gruppen Los Paraguayos spelade här på kvällarna under vår resa.


När det var frukost och lunch kom dukarna fram på borden.


Servicen var bra även här, man hann knappt äta klart innan de hämtade tallrikarna. Men jag saknade hälsningarna och leendena som jag fick från besättningen på Carnival Legend i vintras.


Själva buffén låg ute i friska luften. Frukostutbudet var likadant dag efter dag, med exakta samma saker som i restaurangen. Lunchen var varierande från dag till dag, men det var fortfarande ungefär samma rätter som restaurangen serverade i form av a la carte. För mig som tyckte att vissa prtioner i restaurangen var för små så passade buffén utmärkt, då portionerna blev något större. 😉 Drickan som ingick i priset var bara vattnet som smakade klor. De kunde gärna ha haft en lemonad också som på Carnival.


Den icke uppvärmda poolen.


Vy från akterdäcket in mot buffén.


Promenaddäcket som går på både SB och BB sida (utanför Lido lounge).


Innanför promenaddäcket ligger skönhetssalongen och några av de finare hytterna.


Om man fortsätter att gå längs promenaddäcket kommer man till Winter garden. På SB sida finns det här ett pingisbord och längre fram finns levande växter och trägårdsmöbler. Det var mysigt att sitta här när det regnade för fullt ute.


Winter graden på BB sida ser nästan likadan ut förutom att man här spelar shuffelboard istället för pingis.


Om man går in från Wintergraden (BB sida) så kommer man till fotobutiken. Varje kort kostade 60 kr.


På dessa maskiner kunde man sa alla foton som fartygets fotograf hade tagit, från restaurangen, utflykterna m.m.


Lite konst i trappan. Lägg även märke till hur bred trappan är i fören jämfört med aktern.


Om man går från andra sidan på Winter Garden så kommer man till butiken.


Butiken ombord var i klass med Birger Jarl, t.o.m. mindre än Birgers. Så man kunde bara gå in vända och gå ut. 😉 Ändå köpte jag bl.a. en keps och t-shirts här.


På väg in till Main Lounge.


Men innan man går in i Main Lounge så ligger casinot på höger sida. På hela resan såg jag totalt 4 personer som spelade här inne, inget välbesökt ställe.


Pianobaren, den enda baren i Main lounge.


Som tur var hade pianobaren ett piano. Om det var fullt i Main lounge gick det utmärkt att sitta här och titta på showerna, endast en glasvägg i vägen.


Main Lounge är den största platsen för underhållning ombord. Varje kväll spelade ett dansband innan den stora showen började klockan 22. (Bilder från dessa kommer senare i reportaget).


I Main Lounge finns denna fina gåva från Stockholms hamnar. Lite hemlängtan fick man allt.


Om man fortsätter föröver så kommer man ut mot Panorama däcket. Det var lite svårt att hitta hit, så det tog ett par dagar innan jag insåg att det fanns ett panormadäck.


Bakom scenen finns artistlogen med alla fjädrar.


Det fantastiska panoramadäcket, vilken utsikt man hade härifrån.


Ett däck högre upp, på Navigator deck ligger bryggan och andra besättningsutrymmen. Men längst akterut finns denna breda hyttkorridor där lyxhytterna ligger. Vissa hytter har begränsad utsikt p.g.a. livbåtarna som hänger utanför. Men den största skillnaden på en vanlig hytt och en lyxhytt är minibaren. Inget som jag skulle betala flera tusenlappar till för att få.


Livbåtsdäcket


Däcket högst upp (som inte har något namn?) används som soldäck. Så fort solen visade sig så var besättning på plats och la ut solstolar här uppe.

Då har ni fått se alla allmänna utrymmen ombord. Jag avslutar denna del med en middagsbild.


Till middag blev det en räkcocktail och kalkonbröst med rotfrukter.

Om ni har några frågor så här långt, så är det bara att ställa dem.

Nästa del: Geiranger

Tack för att ni har läst!

Trevlig helg!

/Kim Viktor


4 svar till “Norgekryssning del 2 Välkommen ombord på Arion!”

  1. Fina bilder!
    Jag tycker den båten ser trevlig ut att åka med, den kanske skulle varit lite större och trapporna. hur kan de vara så smala??

    Gilla

  2. Jag ser att dina iakttagelser liknar mina. Jag gjorde resan någon vecka tidigare. Men servicepersonalen var inte ryssar utan ukrainare…

    Mvh
    Anders Jacobsson

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: