Kväll vid Svartviken


Hej!
Just nu är jag ute på landet på Vindö i Stockholms skärgård. Igår kväll passade jag på att fota Saga Sapphires utresa genom skärgården. Det var första gången jag såg Saga Sapphire, förra gången i början av juni när jag var ute på landet, så senarelade man hennes avgång så pass mycket att hon avgick mitt i natten (p.g.a. vädret).

Saga Sapphire är Saga Cruise nyaste fartyg. Hon kom till rederiets flotta så sent som i våras. Men under hennes första kryssning fick hon problem med maskineriet och flera resor fick ställas in. Saga Sapphire är byggd som Europa 1981 i Tyskland. Först gick hon för Hapag-Llody (ett av världens lyxigaste kryssningsrederier). Senare såldes hon till Star Cruises och bytte namn till Superstar Europe och sen till Superstar Aries. 2004 såldes hon till Royal Caribbean och började gå för dotterbolaget Pullmantur, med namnet Holiday Dream. 2008 flyttades hon över till CDF Bleu de France (ett dotterbolag till RCI, Royal Caribbean) och fick namnet Bleu de France. Under hösten 2010 så såldes fartyget till Saga Cruises och började en omfattande renovering.

Även tankern Fjordstraum registrerad på Malta fastnade på bild, under hennes väg från Loudden (Stockholm) till Nådendal (Finland).

Hoppas att ni tycker om bilderna!
/Kim Viktor

,

3 svar till “Kväll vid Svartviken”

 1. Du Kim som kan allt om sjöfarten i Sthlm. 😉
  Vet du varför Sjövägen inte stannar så ofta vid Allmänna gränd
  på Djurgården?

  Jag tänkt mest på att det borde ju finnas en hel del
  krysspax som gärna skulle vilja kliva av där? Åtminstone
  08.55 avgången från Frihamnen borde ju vara
  lämplig. Jag förstår att Sjövägen egentligen är inriktat
  på pendlare men i alla fall?

  Gilla

 2. Hej Johan!
  Allt och allt vet jag inte om jag kan, men jag tror jag har ett rätt så bra svar på din fråga.
  Jag har fått höra att både på morgonturerna och eftermiddagsturerna är avsedda för pendlare och då ska det gå så fort som möjligt. Under dagen anlöper ju båten Allmänna gränd på många turer nu under sommaren. Jag tror dock inte att det är så vanligt att kryssningspassagerarna åker Sjövägen, men de borde, det kostar ju bara 40 kr så är man direkt inne i stan och slippa sitta på en full buss 76. Men jag tycker också att linjen borde anpassas mer till turister, men då blir väl Strömma eller något annat bolag sura över att turisttrafiken ingår i SL, dock är väl spårvagnarna ut till Djurgården idag rena turisttransporter också. Vi får se vad som händer när Sjövägen går upp i SL på riktigt vid årsskiftet. Fler turer är lovade och en till båt måste inskaffas.

  Ha det bra!
  /Kim Viktor

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: