Ny färja över Kvarken!


Idag offentliggjordes det att NLC ferry har köpt färjan Betancuria (e.x Thjelvar) från Rederi AB Gotland. Rederiet NLC ferry ägs av Umeå Kommun och Vasa Stad.

Färjan har nyligen avslutat sin charter för Fred. Olsen då hon gick i trafik vid Kanarieöarna. Hon byggdes som M/S Travemünde 1981 och trafikerade Gedser-Travemünde. 1988 såldes hon till Rederi AB Gotland och chartrades ut till Sally Line under namnet Sally Star. Under sommarsäsongen 1997 chartrades hon ut till Silja Line för trafik mellan Umeå och Vasa med artistnamnet Wasa Express. I slutet av 1997 fick hon namnet Thjelvar och började gå för Destination Gotland. 2004 chartrade hon ut till Color Line och fick namnet Color Traveller. Hon gick mellan Gedser och Rostock från 2007 då hon chartrades ut til Scandlines. Innan hon började gå för Fred Olsen 2011 så låg hon upplagd i bl.a. Norrköping. Men nu ska hon alltså tillbaka till kvarken!

Den 1 januari sätts färjan i trafik och kommer då att få namnet Wasa Express (enligt folk på landgången). Den nuvarande färjan Rg1 kommer att trafikera linjen året ut. Om man ser till passagerarkapaciteten så blir det en ökning från 300 (Rg 1) till 1500.

Vi på Sjöfartsbloggarna önskar rederiet lycka till med sin nya investering!

M.v.h.
/Kim Viktor


Ett svar till “Ny färja över Kvarken!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: