Bogserare backar genom Mälaren


Idag på förmiddagspromenaden så stötte jag på bogserbåten Tug med pråmen Oliver af Stockholm. Ser lite lustigt nu när Tug kommer backande med en stor pråm som last. Pråmen ägs av Fortum och till viss del även Stockholm Stad. Den kommer närmast från Finland där den hette Rissanen-12. Under denna resa var Tug och Oliver på väg mot Stora Vika från Fortums värmeverk vid Värtan.

God fortsättning!
/Kim Viktor

,

8 svar till “Bogserare backar genom Mälaren”

  • Jag vet inte. Men jag har märkt att det händer ibland att de backar under uppdragen. En vild gissning kan ju vara att pråmen har en för och därför blir det mindre motstånd i vattnet?

   /Kim Viktor

   Gilla

 1. Hej och God fortsättning,lite sent kanske?
  Ser alltid lite konstigt ut med Tug felvänd.Skarpö bogserades in av Tug för några år sedan ”felvänd”.När af Chapman var på Muskö låg en bogserbåt med aktern först längst bak vid af Chapman.Det borde ju vara svårare att styra med rodret i fel färdriktning,inbillar jag mig iaf.Men någon orsak finns det givetvis.
  Ha ett bra nytt båtår på Er alla!
  //Monne.

  Gilla

  • Hej. Jag. Jag har en förklaring till varför ”Tug” går baklänges vid sina bogseruppdrag. ”Tug” är en traktortug, alltså med propellraran framme under styrhytten samt en stor fena i aktern. När man gör bogseruppdrag, så manövrerar (Styr) man bäst med propellrarna så långt akterut som möjligt .Proppellrarna sitter i dysor, och de (” st) går att vrida runt i360 grader. /Bertil f.d. skeppare på ”Tug”

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: