Kontrasternas Kuba del 1 (Varadero, Havanna)


¡Hola amigos!
De svenska resebyråerna har denna vinter radat upp resor till Kuba. Oftast kombinationsresor med 1 vecka i badorten Varadero och en vecka i Havanna. Själv var jag och min familj på gång att resa till Kuba redan 2011, då Cuba Cruise publicerade dessa kryssningar. Dessa kryssningar ställdes in p.g.a. ”problem med myndigheterna”. Men i vintras började Cuba cruise försäljningen av kryssningarna vintern 2013/2014 och eftersom vår förra resa hade ställts in, så fick vi nu rabatt och pengar som vi kunde spendera ombord. Det erbjudandet kunde vi ju inte tacka nej till och bokade då kryssningen som skulle gå från Havanna den 30 december (tredje kryssningen för rederiet).

DSC_0001l

Om man har en flygresa på dryga 11 timmar, så måste man tillbringa i alla fall 2 veckor på resmålet, vilket vi gjorde. Först blev det några dagar i Varadero, innan vi åkte till Havanna och fortsatte sedan på en kryssning med Louis Cristal runt Kuba och Jamaica. Resan avslutades med några dagar i vackra Zapata på södra delen av ön.

Nu ska jag inte berätta allt i förväg, utan jag tar detaljerna i själva reportaget. Ha en trevlig läsning!

DSC_0002l
Fyllda av förväntan lämnade vi Arlanda morgonen den 27 december med ett av Novairs inhyrda flygplan.

DSC_0006l
11 timmar hade vi landat med vår A330 på Varadero flygplats. Ifall någon undrar hur dyrt det är att flyga till Kuba, så kostade det för oss 10000 per skalle. Ett rätt så hyggligt pris med tanke på vilken tidpunkt vi reste på.

DSC_0076l
På Kuba används två valutor dels vanliga kubanska pesos som endast lokalbefolkningen får använda och sen kubanska convertibles (CUC) som turisterna får använda. Säkrast är det att ha med en stor mängd kontanter eftersom det är väldigt få ställen som tar kort (inte ens alla hotell).

Efter att ha växlat till oss lite kubanska pengar på flygplatsen. Så tog vi en taxi för 35 CUC (1 CUC=1 US dollar) till vårt hotell Barlovento i Varadero.

DSC_0053l
Hotellet som vi bodde på var beläget nära den 2 mil långa stranden i Varadero. Hotellet var statliga och servicen var väl inte den bästa. Ändå så kostade det 800 kr /person och natt. Men två nätter var rätt så lagom i denna turistort. Varadero uppfattade som bra mycket dyrare än övrgia delar på Kuba.

DSC_0124l
En härlig dag på stranden. Ser det varmt ut? Jodå 25 grader var det, men det skulle bli desto varmare under kryssningen.

DSC_0173l
Den 29 december fortsatte vår resa med bussbolaget Viazul till Havanna. Resan tog 2,5 timmar, trevligt med handskrivna biljetter men ack vilken tid det tog. Man får inte ha bråttom på Kuba, för då får man bara mañana mañana till svars.
Under bussresan passerades Mantanzas med sin oljehamn, där låg tankfartyget Kriti Amber.

DSC_0203l
Väl framme åkte vi cykeltaxi till ”Hotel Florida” som låg mitt inne i Gamla Havanna. Vi stannade bara här 1 natt, men jag skulle inte ha tackat nej till några fler…

DSC_0206l
Huset är från början av 1800-talet och har använts som hotell sedan 1885.

DSC_0211 kopiera
Vacker aula!

DSC_0223l
I hamnen låg ovanligt nog ett kryssningsfartyg, Europa. Normalt sett är det drygt 10 anlöp i Havanna per år. Men denna säsong har det ökat kraftigt i och med att Louis Cristal lägger till här varje vecka.

DSC_0243l
Europa startade sin kryssning i Venezula och skulle efter Kuba avsluta den i Mexiko.

DSC_0255l
Kryssningsterminalen i Havanna var faktiskt rätt så modern interiört.

DSC_0264l
Färgglada hus finns det gott om.

DSC_0277l
Havanna i ett nötskal, en allt vanlig syn här.

DSC_0283l
Jag hade väntat mig att Havanna skulle vara slitet, men inte så slitet som det var. Det fanns städer på Kuba som var mycket fräschare och nästa lika gamla. Men regeringen verkar förvänta sig att UNESCO ska betala för hela renoveringen av Gamla staden? Man tror faktiskt inte att det kan finnas så mycket folk som det faktiskt gör i Havanna, men i 1-miljonstaden är det alltid liv på gatorna.

DSC_0293l
Det mäktiga gamla regeringshuset.

DSC_0300l
Havannas enda övergångsställe….

DSC_0328l
Europa låg kvar i Havanna i 3 dygn, så jag passade på att ta några mörkerbilder.

DSC_0422l
Pigg som jag var morgonen efter (Kuba ligger 6 timmar efter Sverige) så promenerade jag på den trevliga strandpromenaden, när denna välkända skuta dök upp.

DSC_0442l
Inloppet till Havanna.

DSC_0453l
Sist jag åkte med fartyget hette hon Silja Opera och det var 2004. Det var faktiskt den första Finlandsfärjan jag åkte också… Så det kändes fantastiskt att få komma ombord igen 10 år senare.

DSC_0459l
Cuba Cruise har hyrt fartyget från december-mars. Sedan återvänder hon till Europa och Louis Cruises.

DSC_0461l

DSC_0468l
Fiskarna tittade nyfiket upp mot den rätt så ovanliga synen av ett kryssningsfartyg här.

DSC_0475l
Men innan vi skulle borda fartyget, hann vi med en till liten stadsvandring.

DSC_0480l
5-vägkorsning, här gäller det att se upp!

DSC_0491l
Vi besökte revolutionsmuséet där man fick bevittna det rum där Castro och hans kompanjoner satt efter revolutionen.

DSC_0513L
Snyggare graffitikonst än i Stockholm….

DSC_0519l
Härlig skylt som kanske skulle behöva en del färg. 😉

Fortsättning följer med embarkering av Louis Cristal!

Ha det bra!
/Kim Viktor

, ,

7 svar till “Kontrasternas Kuba del 1 (Varadero, Havanna)”

  1. Kim! Gud vad jag har längtat efter att du ska komma hem med kameran FULL av bilder! Och nu har du det! Välkommen tillbaka men btw… Har det varit bra? Medans du har varit borta har jag haft koll på oasis of the seas och allure of the seas! Allure var nära att gå på grund i nassau pg.a strömavbrott (blackout) men nu längtar jag efter mer av denna tur du har varit ute på Med vänlig hälsning, kevva

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: