Kontrasternas Kuba del 8 (Till havs, Havanna)


Dag 7 och 8 på kryssningen, samt några dagar efter, 4/1-10/1-2014, till havs, Havanna, Playa Larga

DSC_0051l
Den sista dagen på kryssningen vaknade man förväntansfullt för en dag på en strand på Isla de Juventud (ungdomens ö).

DSC_0053l
Men vid vår beräknade ankomsttid så meddelade kaptenen att vi var tvungna att ställa in anlöpet. Det blåste över 20 m/s i byarna och vinden låg rakt in mot stranden och vi skulle egentligen ha åkt in med tenderbåtar. Ibland vill inte vädergudarna att man ska få känna sig ungdomlig. 😉

DSC_0062l
Istället hissades flaggan i aktern och vi begav oss mot Havanna.

DSC_0068l
På akterdäck förbereddes grillningen till lunch. Dock hade besättningen lite problem att få borden att stå kvar i den hårda vinden.

DSC_0109l
Som sagt bjöds det på grillmat till lunch ute på pooldäck! Det smakade riktigt bra, de hade gärna kunnat haft fler bufféluncher.

DSC_0128l
Lite guppigt var det, men det gick ändå bra att stå ute på däck och njuta av solen.

DSC_0154l
Brilliance of the Seas på väg mot Grand Cayman. Denna vinter är hon stationerad i Tampa.

DSC_0164l
Ruby Princess, även hon på väg mot Grand Cayman.

DSC_0174l
Seven Seas Navigator

DSC_0175l

DSC_0184l
Solen beger sig mot horisonten och folk har lämnat solstolarna för att göra sig i ordning för sista kvällen.

DSC_0195l

DSC_0209l
Avslutningsmiddagen var däremot inte något speciellt, ungefär samma sak som tidigare under veckan. Även om detta skulle vara en ”Galakväll”. Fast klädkoden var väl inte något som följdes under denna kryssning. En del folk kom in med T-shirt och shorts, utan att bli tillsagda.

DSC_0227l
Underhållningsteamet tackar för sig med en avslutningsshow. Jag är supernöjd med underhållningen under hela veckan, verkligen toppen.

DSC_0233l
Nästa morgon vaknade man lagom till gryningen.

DSC_0236l
Ibland kan morgnar vara helt fantastiska!

DSC_0244l

DSC_0267l
Nya Havannas ”Skyline”.

DSC_0282l
Havanna har ett väldigt trevligt och vackert inlopp, till skillnad mot andra ställen i Karibien.

DSC_0287l
Här stod man en vecka tidigare och fotade när Louis Cristal kom in.

DSC_0304l
Vi la till vid kaj i tid och efter att väskorna hade kommit ut till terminalen så fick man stiga av (gick på mindre än 30 minuter).

DSC_0305l

DSC_0308l

DSC_0314l
Containerfartyget Tucana J lämnar Havanna.

DSC_0322l
Hej då Louis Cristal! Tack för denna fantastiska vecka!

En kort sammanfattning av kryssningen:
Det var en underbar och annorlunda upplevelse att åka på kryssning runt Kuba. Att slippa utbyggda kryssningshamnar med massor av butiker var för mig en höjdpunkt i sig. Det kändes som man fick en bättre inblick i landet, jämfört med de tidigare kryssningar jag har åkt. Fartyget verkade vara av lagom storlek, även om det var lite tomt på vår resa. Men man fick bra kontakt med både besättningen och de andra passagerarna.
Denna kryssning var utan tvekan den bästa jag har gjort hittills! Vi får hoppas att Cuba Cruise väljer att fortsätta med dessa kryssningar!

DSC_0326l
När vi hade hämtat vårt bagage så skulle vi hämta bår hyrbil. Det gick inte snabbt, men nästan 2 timmar senare hade vi fått vår hyrbil och fortsatte vår resa.

DSC_0334l
Hemmingway musset utanför Havanna stod på vår ”måste lista”. Tyvärr har inte Kuba några vägskyltar alls (knappt), men vi fick hjälp av en Kuban som nog var van med att visa turister, framför allt eftersom hon ville ha 60 CUC för att ha visat oss vägen…. Men sånt händer ibland.

DSC_0683l
Efter Hemmingway musset åkte vi till Playa Larga, vid nationalparken Zapata. Här skulle vi tillbringa 5 dagar i naturen. Vårt hotell var av budgetstandard och då får man inte ha några direkt höga förväntningar. 😉

DSC_0551l
Något som är relativt nytt på Kuba är små restaurangen som familjer har öppnat i sina egna hem. De får maximalt ha 5 bord i restaurangen. Vi åt på två såna här ställen och det smakade verkligen Kuba! Krabba, krokodil och bläckfisk var huvudingredienserna här nere.

DSC_0603l
Strax söder om Playa Larga ligger Playa Giron, där de mesta striderna i Grisbuktsinvasionen ägde rum. Man förstod verkligen hur stolta kubanerna var över att ha slagit amerikanarna.

DSC_0624l
En bit norr om Playa Larga, ligger de häftiga träskmarkerna i Guama, där man kan ta en båttur om man så önskar.

DSC_0680l
Fem dagar med snorkling, bad och andra naturupplevelser gick fort och helt plötsligt var det dags att bege sig till flygplatsen.

DSC_0694l
Resan till flygplatsen hade ju kunnat gå bättre. Förutom de obefintliga vägskyltarna fick vi också punktering (vilket inte var så konstigt med tanka på alla håll i vägen). När vi väl kom till flygplatsen var det ingen på plats i hyrbilskontoret, vi ringde och de skulle komma inom kort. Men det tog flera timmar innan någon kom. Så vi fick checka in till flyget först. I vår flygbiljett ingick flygplatsskatterna, så därför fick vi 20 CUC per person, när vi checkade in våra väskor. Dessa pengar skulle vi sedan betala i ett speciellt kontor inne på flygplatsen. Väldigt smart och effektivt system eller inte…. Sen kom vi till passpolisen, men här var det svårt att förstå att vi hade kommit in med en båt (vårt visum var ju stämplat i Cienfuegos), så de fick ta in chefen för att se att allt stämde. Jaja när vi väl hade kommit igenom alla säkerhetskontroller tänkte vi att det skulle bli skönt att tillbringa några timmar på flygplatsen och ta det lugnt. Men det var någon vattenledning som hade gått sönder, så ingen toalett fungerade och de hade visst problem med att laga mat också. Trots att vårt plan var en aningen försenat, så var det väldigt skönt att stiga på planet och bege sig till Sverige.

DSC_0695l
10 timmar senare landade vi i Sverige. Hemma på Arlanda hade det under natten kommit lite snö. Trevligt med lite vinter tänkte jag. Men den vintern varade ju inte längre…..

Jag vill passa på att tacka er alla som har kommenterat reportaget! Jag hoppas att ni tycker att det har varit värt att följa.
Ha nu en trevlig helg, så hörs vi!
/Kim Viktor

, ,

9 svar till “Kontrasternas Kuba del 8 (Till havs, Havanna)”

 1. Hej Sjfatsbloggere,

  Tak for en fin blog!

  Jeg vill gerna i kontakt med Jer, har et jobb, jeg skulla frga, om I kunne vre interesserede av! Kan jeg benytte denne mail? Har ogs frgat om venskab p FB – men det er fint, om I har en mail:-)

  Med venlig hilsen Christian Rnne

  Rnne Arkitekter MAA ApS

  Nordre Strandvej 153 – 3140 lsgrde Danmark

  Pietarinkatu 18B23 00140 Helsinki Finland

  +45 20 73 45 01

  Den 08/02/2014 kl. 11.33 skrev Sjfartsbloggarna :

  > >

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: