Smått och gott från Zanzibar


I slutet av mars spenderade två veckor i Tanzania med familjen. Semesterns fokus låg ovanligt nog inte denna gång på sjöfart. Men en dag var vi i Stone Town, Zanzibar och jag fick chans att fota diverse flytetyg.

DSC_0459
Först en bild från flygplanet vid landning på Zanzibar. Vid kaj ligger färjan Mapinduzi II som byggdes så sent som 2015 i Sydkorea. Hon är idag insatt på linjer från Zanzibar till fastlandet och ön Pemba (norr om Zanzibar).

DSC_0461
En av Azam Marines snabbfärjor låg upplagde.

DSC_0651
Några dagar senare anlände vi till Stone Town i ösregn och var tvungna att uppsöka en restaurang. Därifrån hade man fin utsikt över hamninloppet. Inne i hamnen låg en av de katamaraner som går mellan Tanzanias största stad, Dar Es Salaam och Zanzibar. Resan tar drygt två timmar (i en fart på runt 27 knop) och trafikeras av flera rederier. På bilden syns Kilimajaro IV en av Azam Marines fyra katamaraner.

DSC_0679
Royal Express II normalt i trafik till Dar Es Salaam en gång dagligen.

DSC_0689
Seagull är en aningen långsammare och tar 4 timmar över till fastlandet.

DSC_0697
De flesta byggnader i Zanzibars stenstad är från 1800-talet. Under denna tid var staden en viktig marknadsplats för både araber och indier. Än idag finns det tydliga spår av arabiska kulturer, t.ex. är majoriteten här muslimer och många i befolkningen har en ljusare hy än inne på fastlandet.

DSC_0723
Staden är väldigt vacker. Tyvärr finns det många påstridiga försäljare man får se upp, även stöldrisken är hög.

DSC_0733
Azam Sea Link II en av få bilfärjor som förbinder Zanzibar med fastlandet (en resa på drygt 8 timmar). Färjan är den f.d. grekiska färjan Protoporos IX och gick mellan Oropos – Eretria. Hon sjösattes under våren 2016 och chartrades ut till Tanzania i höstas. Fartyget är 100 meter långt, tar 150 personbilar och 700 passagerare.

DSC_0749

DSC_0752
Strandpromenaden längs stenstaden, tyvärr är det mycket begränsad yta att röra sig runt vattnet. Det mesta av stranden består av inhägnande hotell.

DSC_0755
Maendeleo är ett passagerar-/fraktfartyg som har ersatts av nya Mapinduzi II (första bilden). Hon är byggd i Japan 1980 och har en passagerarkapacitet på 600.

DSC_0762
Royal Express I

DSC_0771
Jag avslutar detta reportage med en solnedgångsbild.

Ha en trevlig kväll!
/Kim Viktor

,

6 svar till “Smått och gott från Zanzibar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: