Jämförelse Romantika och Victoria I


I förra veckan var jag ute på en Rigakryssning med Romantika (mängder med isbilder kommer i ett senare inlägg). Jag har därmed åkt med de båda Tallinksystrarna efter deras senaste ombyggnader förra året. Tidigare har jag fått mycket uppskattning för de jämförelsereportage jag har gjort, så när en trogen läsare tipsade mig om att göra ett nu slog jag till.

Tallink la sin första beställning på ett nytt fartyg i augusti 2000 hos Aker Finnyards. Fartyget designades för 22-timmarskryssningar från Helsingfors till Tallinn. I december 2001 sjösattes hon och döptes till M/S Romantika. Hon levererades till Tallink i maj 2002 och efter en liten uppvisningstur sattes hon in på sina dygnskryssningar. Hösten samma år beställdes en syster vid samma varv. Detta fartyg designades istället för Tallinks växande trafik mellan Stockholm och Tallinn. Fartyget döptes i oktober 2003 av Ilon Wikland till M/S Victoria. Den 21:sta mars 2004 gjorde hon sin premiärresa på rutten som hon går på än idag. De båda systrarna fick gå på samma rutt 2006, när Romantika sattes in mellan Stockholm och Tallinn efter att Galaxy hade levereras. Sedan flyttades Romantika till Riga-linjen när Baltic Queen kom 2009. Men när Silja Europa chartrades ut 2014 flyttade hon tillbaka till Tallinn-linjen dit hon stannade till december 2016, men nu är hon alltså tillbaka på Riga-linjen. Båda systrarna har varit med om att radarn i fören har lossnat och krossat rutor.

Baltic Princess och Eckerö 263 - Kopia
Victoria

DSC_0858 - kopia
Romantika

romantika
Vi börjar med att titta på sprängskissen. Här har vi Romantika före den senaste ombyggnaden. Sedan dess är baren i fören ”Tango lounge” (sista åren kallad Seaview”)ersatt med cafeterian ”fast lane”. Mer om det senare. Annars inga större skillnader förutom namnbyten på vissa restauranger.

victoria
Av någon konstig anledning har jag bara Victorias sprängskiss på ryska i min samling. Den stora skillnaden som syns här är på däck 6 i fören där Romantika hade Tango lounge, nu fast lane, har Victoria I istället konferens. Romantika har istället konferensen uppe på däck 9 där Victoria I har hytter.

dsc_0690-kopia
Victoria
På däck 6 i fören hittar man ”Fast food 25h”. En färgglad klick, men inte någon speciellt kreativ miljö att inta sin måltid i. Utöver det har Victoria en konferensavdelning här.


Romantika
Tidigare hade Romantika som systern en liknande Fast food. Under hennes varvsbesök i februari förra året, byggdes området om med en ny ”Fast lane” och den bar som tidigare låg förom snabbmatsrestaurangen blev utvidgat cafeteriaområde. Istället har området blivit mer liknande cafeterian på Isabelle med scen och lekrum i anslutning. En riktigt lyckad ombyggnad då en stor cafeteria behövs på Riga-linjen, då det oftast inte är så många som äter i de dyrare restaurangerna ombord. Tyvärr har det lilla caféet som ligger intill fått likadana mattor som i fast lane, vilket enligt mig har förstört dess eleganta känsla.

dsc_0098-kopia
Victoria
Victoria har fått en fräsch och ljus lobby.

DSC_0494 - kopia
Romantika
Samma vy på Romantika. Fördelen med Romantika är ju att det finns fler sittplatser här, då informationen oftast är ett bra ställe att ha som mötesplats om man reser i grupp.

dsc_0095-kopia
Victoria
Parfymbutiken har blivit större på Victoria.

DSC_0508 - kopia
Romantika
Romantika har kvar den en liknande lobby som Victoria hade tidigare, i mer klassisk färjestil.

dsc_0103-kopia
Victoria
Taxfree-butiken har kvar den gamla stilen.

DSC_0507 - kopia
Romantika
Romantika har kvar den stora butiken trots att man inte längre säljer taxfree, på Riga-linjen är det EU-shopping som gäller.


Victoria
Längst akterut hittar man på alla Akersystrar nattklubben som sträcker sig över två däck. I Victorias fall heter den Starlight Cabaret.


Romantika
På Romantika är det Starlight Palace med annorlunda färgsättning än Victorias.

dsc_0051-kopia
Victoria
Discot (aluminium) ligger beläget intill nattklubben. En smartare placering än på de större halvsystrarna. Tyvärr hörs discot in i en del hytter på däck 8.

DSC_0160 - kopia
Romantika
Endast färgsättningen som skiljer systrarna åt. Romantika har gröna stolar (disco space) vilket inte syns så bra på bilden. 😉

dsc_0407-kopia
Victoria
Victorias King’s Pub är färgglad och gemytligt.

DSC_0529 - kopia
Romantika
Romantikas pub har mer traditionell inredning. Båda är mysiga på sitt sätt.

dsc_0418-kopia
Victoria
Pianobaren utanför gourmetrestaurangen.

DSC_0522 - kopia.jpg
Romantika
Romantika lounge på samma ställe.

02072011-dsc_0182
Victoria
Gourmet Victoria med en nordisk inspirerad mat. Alltid väldigt bra kvalité när jag har ätit här.


Romantika
Romantika a la carte med rysk meny, även här väldigt god mat. Men Tallink borde nog fundera på att variera den ryska menyn något, den har i stort sett likadan ut i 10 år. 😉

dsc_0390-kopia
Victoria
Arkaden

DSC_0519 - kopia.jpg
Romantika
Arkaden

dsc_0180-kopia
Victoria
Båda systrarna har fått en Grill house, den tidigare färgglada inredningen i Piazza a la carte har bytts ut mot mörkbruna toner.

DSC_0521 - kopia
Romantika
Grill house

dsc_0687-kopia
Victoria
Victoria har sitt café Bellman utanför buffén istället för nere på däck 6 som på Romantika.


Victoria
Grande Buffet endast färgen på stolarna som skiljer, Victoria har fått behålla sin rosa.


Romantika
De knallgula stolarna på Romantika är däremot ett minne blott.

dsc_0016-kopia
Victoria
Avslutningsvis en jämförelse av B-hytterna.

DSC_0014 - kopia.jpg
Romantika

Jag tycker att båda fartygen är riktigt trevliga (förutom utedäcken). Om jag måste välja en favorit blir det Romantika. Helt klart är vi troligtvis kommer att få se de länge kvar i Östersjön. Kanske blir Victoria den nya Mariella med över 40 år på en och samma linje?

/Kim Viktor


Ett svar till “Jämförelse Romantika och Victoria I”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: