Försenad Nova Star har anlänt


I februari i år chartrade Polferries färjan Nova Star från ägarna i Singapore. Fartyget var först tänkt att komma i trafik i juni, men p.g.a. problem med att få passagerarcertifikat m.m. har ”jungfruresan” fått skjutas upp flera gånger. Igår avgick hon så för första gången från Gdansk och ankom vid lunch idag lördag till Nynäshamn. Fartyget har även tidigare haft en del problem. När hon levererades 2011 var hon så pass försenad och hade en dödvikt som var mycket högre än beräknat vilket gjorde att beställaren LD Lines inte tog emot färjan. Efter att ha legat upplagd i 3 år, fick hon således sitt första uppdrag på en charter till kanadensiska Nova Star Cruises. Men bara 1,5 år senare hade rederiet så pass stora ekonomiska problem att fartyget arresterades. Hennes senaste uppdrag var som färja mellan Spanien och Marocko. Polferries har chartat henne på 18 månader, vi får hoppas på en förlängning då hon är ett stort lyft för Polenlinjen. Samtidigt är konkurrensen från Nynäshamn till Polen hårdare än någonsin, efter att Stena Line öppnade en linje till Gdynia i fjol. Stenas nuvarande fartyg Vikingland är däremot helt fokuserad på last och har bra mycket större lastkapacitiet än Polferries färjor. Framtiden blir intressant men just nu har jag svårt att se att den finns en marknad för tre fartyg till Polen från Nynäshamn.


3 svar till “Försenad Nova Star har anlänt”

  1. Bra Reportage Kim!
    Intressant det där men har du någon plan på att testa henne på en resa eller något. Har hört att sviterna är bättre än på Wawel, inte för att hon hade så hög standard men..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: