Litauenresa med en prinsessa


I slutet av förra året meddelade DFDS att Princess Seaways skulle göra ett gästspel i Östersjön, medan ordinarie färjor var på varv. Det var såklart ett erbjudande jag inte kunde motstå och bokade i januari en resa som skulle äga rum en månad senare. DFDS ändrade tidtabellen en hel del efter att jag hade bokat och gjorde om min bokningen 3 gånger eftersom jag ville vara säker på att få åka Princess.


Från Stockholm tog jag Snälltåget ner till Alvesta och därefter buss till Karlshamn.


Bussen var i princip knökfull fram till Växjö, därefter gapade det tomt med ett tiotal passagerare. Efter Karlshamn fortsatte bussen till Ronneby och Karlskrona.


Entimmes promenad blev det till Stillerydhamnen väster om staden. Vid kaj låg Patria Seaways inne, men tyvärr ingen Princess. Då DFDS bara två dagar innan min resa ringde och sa att Princess var inställd och jag blev överflyttade Patria, vilket jag inte var överlycklig över, men vad kunde jag göra.


Patria Seaways är en av de färjor som har gått på flesta rutter ifrån Sverige, hela åtta stycken, förutom Karlshamn-Klaipeda även Trelleborg-Rostock, Karlskrona-Gdynia m.fl.


Sist jag åkte från Karlshamn för 1,5 år sedan fanns det en passagerarterminal. Den hade nu ersatts av dessa baracker. Att de har flyttat beror på att de har gjort om bilincheckningen med automatiska bommar, därför behöver inte bilpassagerare längre gå upp i terminalen för att checka in. Så en förbättring för de bilburna, men en klar försämring för gående.


Inne i terminalen fanns det bara ett tiotal sittplatser, uselt när det kan vara betydligt flera fotpassagerare. Denna lördagskväll var vi runt 30 gående.


Bussen kom och hämtade oss vid terminalen när det var 50 minuter kvar till avgång. Vid denna tidpunkt hade all last redan lastats på, så vi fick tränga oss fram bland alla trailers för att komma fram till hissen. Inga större problem för mig, men desto jobbigare för de med mer packning och några äldre som hade svårt att röra sig.


Utsideshytt på däck 6, med nummer 307, logiskt….


Klar för avgång från Karlshamn.


Jag är lite svag för de turkosa och gula hyttdörrar som finns ombord på Patria.


Äta måste man, även om jag helst hade sluppit. Jag vet inte riktigt var det var jag åt och maten saknade tyvärr all typ av smak. Jag ska dock inte klaga för mycket när middagen bara kostar 140 kronor.


Lekrummet kom faktiskt till användning även under en avgång i februari.


Receptionen där man hämtar ut hyttnycklar. Vet inte hur länge de ska hålla på med detta system. Det är likadant på de nyare båtarna till Litauen.


Vissa stolar hade fått utbytt klädsel sedan sist jag åkte. Härligt med lite mer färg.


Dessutom hade dessa fotavtryck satt upp i trapphusen för att man skulle hitta ut till soldäcken.


I restaurangen syns det tydligt att hon är en gammal Stenafärja.


Frukosten var faktiskt något bättre än middagen och mycket prisvärd på 70 kronor.


Det var Litauens nationaldag under denna resa, men det märktes inte direkt något firande. Jag som hade hoppats på lite allsång. 😉


Jag skippade selfien.


Även nya rökförbudskyltar hade kommit upp, synd att de inte efterlevdes.


Den lilla baren, med butiken bakom.


A la carten, Mare Balticum, ångrar att jag inte åt här istället.


Tankfartyget Everst Spirit i inloppet till Klaipeda.


En hamn i Baltikum har såklart kolhantering.


Alltid kul att åka in i Klaipeda och få skåda diverse fartyg.


Ett par f.d. danska örlogsfartyg.


Bulkfartyget Federal Nakagawa.


Tungt lastade Cornelis Lely.


De tre bilfärjor som går över till halvön Kuriska näset.


Aha här låg Princess, tillsammans med Ark Futura.


Så backade vi in till den längst färjeläget i hamnen, som kan ta emot fartyg upp till 250 meter. Även piren kommer att förlängas för att kunna hantera fartyg upp till 240 meter, tills dess att DFDS nybyggen kommer 2021.


Princess Seaways går normalt mellan Newcastle-Ijmuiden. Tidigare har hon gått mellan Bergen-Stavanger-Newcastle för både DFDS och Fjord Line. Under tiden Fjord Line gick hon även på rutten till Danmark. Innan dess gick hon i 10 år till Tasmanien. Men hon byggdes för TT-Line 1986.


Dags att åka buss igen.


Ber om ursäkt för reflektionerna genom fönstret.


8 timmar hade jag att tillbringa i Klaipeda denna gråa februaridag, vilket började med en tur in till de centrala delarna.


Flygande maneter, ja varför inte… 😉


För 1 euro tog jag färjan över till Kuriska näset. Som synes matade mina medpassagerare måsarna.


Färjan Nida, byggd 2006.


Sandstranden var glest befolkad.


Ark Futura begav sig vidare mot Köpenhamn och Frederica.


Zalgiris skulle ta mig tillbaka till fastlandet. Jag förstod dock inte besättningsmännen som visst sa att färjan först skulle avgå om en halvtimme. Det gick en annan färja emellan men jag hann inte springa över.


Regina Seaways har under de senate månaderna gått på Karlshamn-Klaipeda, men har nu när Victoria Seaways varit på varv ersatt henne på linjen till Kiel.


Tre DFDS-färjor.


Eftersom jag blev lite sen med färjan, anlände jag till incheckningen 5 minuter innan den stängde haha. Jag fick springa till bussen som hämtade oss och körde oss ombord på Patria igen!!! Vid detta lag hade pulsen ökat och jag var rädd att jag inte skulle få åka Princess. Jag kollade på min biljett och såg till min glädje att det var Princess jag skulle åka. Jag gick fram till busschauffören och sa att han hade kört på fel båt, så vi fick backa ut igen. 😉


Min insideshytt, inte lika färgglad som den på Patria.


Massagestolar uppe på däck 10.


Trapphusen är riktigt vackra på DFDS kryssningsfärjor.


Dags att lämna Litauen.


Caféet Coffee & Crew höll på att byggas om.


I hyttkorridorerna hänger gamla reklamaffischer.


Middagen serverades i bufféform i North Sea Bistro, som normalt är fartygets a la carte.


Vilken skillnad på maten, de filippinska kockarna ombord kunder verkligen laga mat. Det där räkcocktailen med banan och chili, wow alltså.


Ombord var det 72 passagerare, så ingen trängsel i restaurangen.


Ett trevligt inslag är alla fartygsmodeller som finns ombord, här har vi Hans Broge byggd 1939. Som sedan på 70-talet gick som Ålandsbåt från Stockholm under namnet Achilleus.


Butiken är normalt lika stor som på Finlandsfärjorna, men i denna trafik hade de skärmat av den till en liten kiosk.


I underhållningsväg var det endast Navigator’s pub som var öppen. Något större drag var det inte.


En del av restaurangen hade gjorts om till ett lekrum eller vad man ska kalla det för.


Arkaden utanför restaurangen och den stängda Compass bar.


En del av North Sea Bistro hade tillfälligt gjorts om till caféet coffee crew.


Ombord finns det ett enda riktigt trapphus, men endast några meter akterom det ligger ett mindre trapphus. Riktigt konstigt utformat.


Kvar från tiden som TT-linefärja?


Buffédelen i North Sea Bistro. Fartyget har även en riktig bufferestaurang ”Explorer Kitchen” som såklart var stängd.


Lite allt möjligt till frukost, men nu var utbudet i stort sett identiskt med det på Patria.


En titt in i den stängda showloungen Columbus club.


Samma inredningsstil som på Oslofärjan.


Utedäcken på Princess är riktigt bra, stora och öppna.


På däck 5, är det bildäck i mitten och hytter längs sidorna. Här är även landgången placerad när hon går på Nordsjön.


Trodde först att jag hade druckit för mycket, men kom på att jag bara hade tagit en Sprite. 😉


Sikten var inte god.


En märklig gång mellan de två närbeliggande trapphusen.


Det tog tid att backa in till kaj, så vi blev närmare en timme sena.


Den större butiken.


Vi fotpassagerare fick som vanligt vänta till sist på att komma av.


Från färjan fick vi åka minibuss till passkontrollen (300 meter), gå upp tre våningar visa passet och gå ner igen. Samma gamla frågor från polisen vad gör en ung stockholmare på en färja från Litauen med kamera. 😉


Sen trodde jag att jag skulle få gå ut ur hamnen, men nej, en minibuss till var jag tvungen att åka (500 meter) till terminalen. Dessutom tog det extra lång tid då ett par litauer fastnade i passkontrollen. Nej Karlshamns hamn detta är bedrövlig service för fotpassagerare. En bra sak var dock att Blekingetrafiken har börjat buss ner till hamnen i samband med färjornas avgång och ankomst, mycket bra och om jag hade haft bråttom till tåget hade jag tagit denna väg.


Istället letade jag efter ställen att få bra bilder ifrån. Det största problemet var dock att se fartyget överhuvudtaget.


Patria kom in i dimman, men jag såg ingenting. Först en timme senare lättade det och jag kunde se båda fartygen. Detta blev en intensiv resa med två mycket olika fartyg. På Patria visste jag vad jag skulle förvänta mig så ingen större överraskning, önskade dock att besättningen talade bättre engelska och gärna gav några leenden också. Princess Seaways var en trevlig bekantskap, men varför i hela friden sätta in en kryssningsfärja på en så transportbetonad rutt. Mycket märkligt val, DFDS påstår att det var det enda fartyget som var tillgängligt. Besättningen på Princess var underbar med många leenden och alla hälsade. Ändå roligt att få chansen att testa en så pass udda besökare här i Östersjön. Det återstår att se hur länge hon blir kvar på Nordsjön, men till Östersjön tror jag knappast hon kommer någon mer gång.


Resan avslutades med Öresundståg till Hässleholm och därifrån x2000 till Stockholm.

Tack för att ni följde med!
/Kim Viktor

,

2 svar till “Litauenresa med en prinsessa”

 1. Det var ett intressant reportage. Jag har länge funderat på att åka dit men det har inte blivit av. Hur många gånger har du varit där? Jag undrar om det är värd att åka dit? Ha en go helg!! /Joakim

  Gilla

  • Tack, det är ett trevligt ställe, framför allt sommartid Kuriska näset. Dock tar DFDS rätt så bra betalat för resan minst 3000 tur och retur för två personer och bil. Staden är också mysig med sin gammeldags karaktär, går dock inte att jämföra med Tallinn och Riga.
   /Kim Viktor

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: