Lucka 3 M/S Vana Tallinn


Vana Tallinn blev Talinks flagskepp 1994, när de köpte fartyget från Nordström & Thulin. Hon byggdes i Danmark 1974 för DFDS och fick namnet Dana Regina. Efter 15 lyckade år mellan Esbjerg-Harwich och Köpenhamn-Oslo, tog Nordström & Thulin över fartyget 1990. Hon fick namnet Nord Estonia och sattes in mellan Stockholm-Tallinn. När hon blev ersatt av M/S Estonia 1993, chartrades hon ut till norska Larvik Line för trafik till Danmark.

När hon sedan såldes vidare till Tallink 1994, blev hon rederiets största fartyg med sin 10 000 gross tonnage. Hon började sin karriär för Tallink som dygnskryssare med avgång på eftermiddagen från Helsingfors, en del hamntid i Helsingfors följande morgon för att åter komma tillbaka till Helsingfors följande eftermiddag. Medan Tallinks övriga fartyg på rutten endast gick på dagskryssningar.

Efter att Romantika kom 2002 flyttades fartyget över till Paldiski-Kapellskär. Där gick hon fram till 2007, då hon sattes in mellan Stockholm-Riga. När hon ersattes av Silja Festival 2008, flyttades hon kortvarigt över till Kapellskär-Paldiski igen, denna gång som enbart lastfärja. Efter att ha legat upplagd i ett par år, såldes hon 2011 till Albanien och efter tre år i trafik på Medelhavet höggs hon slutligen upp i Turkiet.

Det här en av mina personliga favoriter. Jag hann åka med henne två gånger mellan Kapellskär-Paldiski och blev totalförälskad i henne. Hennes charm var helt enkelt oemotståndlig.

webb-vana_tallinn
Copyright Tallink.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: