Lucka 13 Romantika och Victoria I


Tallinks första nybygge beställdes i augusti 2000. Mindre än två år senare var hon färdigbyggd fick namnet Romantika och visades upp i Helsingfors, Tallinn och Riga, innan hon sattes in på kryssningstrafiken mellan Helsingfors och Tallinn. Vid designande av den nya kryssningsfärjan togs mycket inspiration från Viking Lines konkurrent Cinderella. Romasntikas lugna tidtabell med endast 7 timmar till havs varje dag och resten vid kaj i Helsingfors respektive Tallinn (hela natten och morgonen) gjorde det möjligt att ta in underhållare från land, samtidigt som servicepersonalen kunde åka hem och sova. På detta sätt kunde man hålla nere på antalet besättningshytter ombord. Romantika ersatte flera färjor, bl.a. Fantaasia som flyttades till Stockholm-Tallinn, samt Vana Tallinn som strax efter flyttades till Kapellskär-Paldiski.

Efter en lyckad sommar med M/S Romantika beställdes ett systerfartyg till henne i oktober 2002. Den 9de mars 2004 tog Tallink emot det första fartyget någonsin som har specialbyggts för linjen Stockholm-Tallinn. Eftersom det redan fanns ett fartyg med namnet Victoria i estniska skeppsregistret, fick Tallinks fartyg istället namnet Victoria I. Namnet hade ingen anknytning till Estland, vilket tidigare var Tallinks tradition, istället syftar namnet på den svenska kronprinsessan Victoria. Victoria Is planlösning blev något skild från Romantika med fler hytter och större konferensanläggning. På bildäck fick Victoria I ett hängdäck, vilket bidrog till att hon kunde ta 400 personbilar, jämfört med Romantikas 300. Victoria I ersatte Fantaasia på Stockholm-linjen.

Romantika följde systern till Stockholm-linjen när hon blev ersatt av Galaxy 2006. Där gick hon fram till 2009 då Baltic Queen kom och hon flyttades till Riga-linjen. När Silja Europa chartrades ut 2014 kom dock Romantia tillbaka till Stockholm-Tallinn för två år. Victoria I har däremot gått på samma rutt hela tiden och lär göra det för en bra tid framöver.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: