Lucka 16 Superfast VII/VIII/IX


Tallink började en ny fas av deras expansion när de köpte Superfasts Östersjötrafik i mars 2006. Detta var samtidigt som Tallink förhandlade med Sea Containers att ta över Silja Line. Tallink hade länge varit intresserade av att öppna en linje till Tyskland och när Superfast ville sälja sin Östersjöverksamhet, valde Tallink att slå till. På så sätt lyckades man göra sig av med en konkurrent på Östersjön. Tallink köpte de tre färjorna Superfast VII/VIII/IX för 310 miljoner euro. Fartygen registrerades i Paldiski, där de även gjorde ett stopp på resan från Hangö till Rostock under en kortare period. I början av 2007 flyttades de istället över till en ny linje mellan Tallinn-Helsingfors-Rostock. Linjen blev dock ingen succé och 2008 chartrades Superfast IX ut till Kanada, vilket betydde att endast två färjor gick kvar på rutten. Huvudsaken var den tuffa konkurrensen från Finnlines och deras ropaxfartyg i Starklass-serien. År 2010 blev det bara en sommarperiod och fartygen låg upplagda vintertid. I början av 2011 chartrade Stena Line fartygen och köpte dem 2017. Idag går Superfast VII och VIII på irländska sjön. Superfast IX är fortfarande utchartrad till Marine Atlantic i Kanada och ägs således fortfarande av Tallink. Tallink har försökt få kanadensarna att köpa fartygen, men har hittills inte lyckats.

SF_VIII_445x205px


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: