Lucka 20 Silja Serenade och Silja Symphony


Tallinks VD beskrev det som ett livsmål när han kunde ta över Siljas Helsingforssystrar. Med Silja Serenade och Silja Symphony i flottan fick Tallink ta del av två av dagens mest kända färjor i Östersjön. Det började dock inte så positivt när Tallinks styrelse skulle fira köpet av Silja på en kryssning med Silja Symphony och trakasserade besättningen ombord, genom att bl.a. kalla de för Tallinks pigor och slå ner en bartender. Som tur är har Tallinks ledning förbättrat sig sedan dess….

Med en besättning på cirka 250 män och kvinnor har dessa två systrar en passagerarkapacitet på 2800. Fartygen ansågs väldigt revolutionerade när de kom i början av 90-talet, något liknande hade aldrig färjetrafiken på Östersjön skådat och de är fortfarande i en klass för sig. Det finns inte många färjor som har legat till inspiration för således Royal Caribbeans kryssningsfartyg med gågata eller Color Lines Kielsystrar med samma lösning. Silja systrarnas promenad som är 140 meter lång och 5 däck hög är fortfarande unik. Med dessa systrar förstod Tallink vikten av Silja Lines varumärke och dessa har därför aldrig fått samma prägel som övriga Tallinks fartyg. De har fortfarande egna restaurangkoncept m.m. Snart har systrarna gått mellan Helsingfors och Stockholm i 30 år (även om Silja Serenade gick ett tag på Stockholm och Åbo) och de lär vara kvar här långt in i framtiden.


Första bilden på ritningen copyright Albin Johansson, tack för lånet.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: