Lucka 21 Sea Wind


Det äldsta fartyget i Tallinks flotta övertogs vid köpet av Silja Line. Sea Wind byggdes 1972 som Svealand för trafik mellan Helsingborg-Travemünde. Det var under våren 1989 som Sea Wind började sin karriär här i Stockholm. Sedan dess (alltså i 25 år!) trafikerade hon Åbo-linjen. Hennes sista avgång mellan Stockholm och Åbo, ägde rum för exakt 5 år sedan, 21 december 2014. Det är som fraktfärja hon tillbringade sina sista år på Åbo-linjen (2008-2013), tidigare var även passagerare med fordon välkomna ombord. Samtidigt som Sea Wind lämnade Stockholm, innebar det att vår sista tågfärja försvann. Tallink satte aldrig in någon ersättare, Galaxy och Baltic Princess har sedan dess fått klara sig själva. Idag går hon mellan Nordsjö (öster om Helsingfors) till Muuga (utanför Tallinn) med både frakt och passagerare med bil. Det är ändå häftigt att den 47 åriga färja fortfarande är i trafik i Östersjön, som den äldsta färjan i utrikesfart och reguljärtrafik i våra farvatten.

DSC_0088


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: