Lucka 22 Star och Superstar


I april 2007 levererades M/S Star till Tallink från Aker Finnayards i Helsingfors. Med Star kunde Tallink ersätta flera äldre färjor och snabbfärjor. Stars design baserades på Seafrance Rodin (idag tillhörande DFDS). Med en servicefart på 28 knop kunde Star gå mellan Helsingfors och Tallinn på två timmar, endast några minuter längre än de gamla snabbfärjorna. Sommaren 2007 trafikerades Helsingfors-Tallinn av Star, Galaxy, Autoexpress 2 och de tre Superfastfärjorna. Autoexpeess 2 försvann efter sommaren som Tallinks sista HSC-färja.

Ett år efter Stars leverans, i april 2008 levererades Superstar från italienska Fincantieri. Superstars design baserades på Moby Akis som hade levererats från Fincantieri tre år tidigare. Inredningen på Superstar skiljde sig rätt så kraftigt jämfört med övriga Tallinkfartyg, men många influenser från Medelhavet. I samband med Superstars insättning mellan Helsingfors-Tallinn, kom även konkurrenten Viking XPRS. Det hela ledde till att både Nordic Jet Line och Superseacat (ägd av Seacontainers) la ner sin trafik och det var bara fyra rederier kvar på rutten (Tallink, Viking Line, Eckerö och Linda Line). I slutet av 2015 såldes Superstar till Corsica Ferries, Tallink chartrade dock tillbaka fartyget tills Megastar levererades i januari 2017.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: