Senast jag var på ett riktigt kryssningsfartyg var i slutet av 2019. Därefter kom pandemin och många fartyg lades upp, långt ifrån alla har än idag kommit tillbaka i trafik. I våras när läget såg något ljusare bokade jag därför en weekendkryssning till hösten. Valet föll på Princess, både för att det var ett rederi jag ville testa, en rutt som intresserade mig och priset var hyfsat bra.
Flygningen ner till London blev mer dramatisk än väntat. Det var tänkt att jag skulle åka på Ryanairs sista avgång från Skavsta till London Stansted, men en envis dimma gjorde att planet dirigerades om till Arlanda och vi fick snällt åka buss i två timmar upp dit. När jag väl anlände till London 6 timmar sen klockan 00.30, hade flygplatståget slutat gå (missade det sista med 15 minuter). Det var ingen idé att sig till det hotell jag hade bokat i Southampton, så det blev en sömnlös natt på flygplatsen innan jag tog första tåget ner till London.
Flygplatståget (som nästan hade priser likt Arlanda Express) tog mig till London Liverpool Street.
Därifrån blev det tunnelbana till Waterloo station.
Ingen rusning på lördagsmorgonen.
Vidare med tåget mot Southampton som tog lite över 2 timmar.
Southampton bjöd på överaskande bra väder. Royal Caribbeans Anthem of the Seas låg inne vid City terminalen.
Mitt fartyg Regal Princess, byggd i Fincantieri 2013 och tillhör Princess Royal-class tillsammans med systerfartygen Royal, Majestic, Sky, Enchanted och Discovery Princess. Regal Princess var rederiets andra fartyg som kom i trafik efter pandemipausen i juli.
Rederiet Red funnel bedriver trafik mellan Southampton och Isle of Wight, dels med katamaranerna Red Jet…
och dels med bilfärjorna Red Eagle, Red Falcon samt Red Osprey.
Regal Princess låg vid Mayflower cruise terminal. Innan man fick gå in i terminalen var man tvungen att göra ett covidtest och visa upp sitt covidpass i ett tält utanför. De var nog mest vana med engelska covidpass och tittade fundersamt på mitt EU-covidpass.
Incheckningen i terminalen tog sin tid, då man var tvungen att vänta på svar från sitt covidtest innan man kunde fortsätta incheckningen. Men efter drygt 40 minuter fick jag tillgång till min ”medaljong” (fungerar som ett boardingkort hos Princess) ock kunde gå ombord.
Jag kände inget större behov av att ha en balkonghytt på Engelska kanalen i november, därför blev det bara en insideshytt.
En sen lunch intogs i bufférestaurangen Horizon court. Man fick inte ta något mat själv, istället fick man peka på det man önskade.
Vår rutt gick från början till Rotterdam och Guernsey. Guernsey togs bort sedan ön bestämt sig för att inte ta emot några kryssningsfartyg alls detta år. Besöket ersattes med en dag till havs, för mig personligen hade de gärna fått ersätta det med t.ex. Le Havre eller Zeebrugge.
Denna kryssningsterminalen ligger inte direkt centralt och vägen ut hit är inte speciellt rolig.
I Southampton finns också en containerhamn som tar emot några av världens största containfartyg.
I den förliga delen av fartyget finns den mysiga retreat pool. Jag tog ett dopp här under kryssningen och det var riktigt skönt, ingen trängsel här heller under denna kryssning. 😉
Huvudpoolen ligger midskepps på Lidodäck.
Här var det också ”Sail-away” party.
Southamptons nyaste kryssningterminal Horizon, som är hamnens femte terminal och kommer att användas främst av MSC och Norwegian cruise line.
Anthem of the Seas la ut precis efter oss. Hon hade precis avslutat sin säsong i Southampton med främst inrikeskryssningar. Hon gick tom över Atlanten till New York, där hon kommer att vara stationerad hela vintern innan hon kommer tillbaka till England nästa vår.
Skandinaviskt ägda bilfartygen Talia och Don Pasquale. Den sistnämnda la samma kväll ut med kurs mot Kina.
P and O Cruises nyaste och största fartyg Iona. Döpt efter en ö i Skottland och tillhör samma fartygsklass som bl.a. AIDAnova, Costa Smeralda och Mardi Gras.
Besättningen på Queen Victoria hälsade till oss.
Hos Cunard är det endast Queen Elizabeth som har börjat kryssa sedan pandemin startade. Queen Victoria ska börja ta emot gäster i vår.
Oväder på ingång. Det började även blåsa rejält, så jag bestämde mig för att ta skydd inomhus.
Jag hade anytime dinning, vilket innebar att normalt skulle jag kunna gå till någon av de två huvudrestaurangerna under vilken tid jag ville. Nu under coronatider hade de dock ändrat, så att man var tvungen att boka ett bord via Princess app i förväg, men man kunde fortfarande välja vilken tid man ville äta. Redan den första middagen visade det sig att maten på Princess höll hög kvalité. Jag åt marinerade räkor till förrätt och havsabborre till varmrätt, vilket smakade utmärkt och servicen var också perfekt, allt gick fort och servitörerna var skojfriska.
”Fontänshow” ute på pooldäck, ett kul och udda inslag.
Det märktes att jag hade ett stort sömnbehov och nästa morgon vaknade jag inte förrän klockan 10 och då hade vi redan passerat Hoek van Holland på vår väg in till Rotterdam.
Sleipnir och Thialf är några av världens största kranfartyg. Kranarna på Sleipnir kan tillsammans lyfta 20 000 ton.
Rotterdams hamn är Europas största hamn och hanterade förra året 437 miljoner ton gods. De största fraktenheterna var containers och flytande bulk.
Intressant arkitektur.
Färjelinjen över Maas från Maassluis till Rozenburg.
Det verkade inte vara någon större hit att visa en film ute på däck medan vi åkte in mot Rotterdam.
Maassluis
CMA CGM Tosca på varv. Hon är ett franskflaggat 334 meter långt fartyg som byggdes 2005.
År 2020 hade Rotterdam 28 000 anlöp av alla slags havsgående fartyg. Dessutom 92 000 anlöp av flodfartyg och lokal hamntrafik.
Den danskflaggade tankerfartyget Henry Maersk.
DFDS har roro-trafik från Rotterdam till de brittiska hamnarna Felixstowe och Immingham.
Regal Princess fick hjälp av bogserbåten VB Ebro att vända runt på Maas.
Klassikern Astoria (ex. Stockholm) har nu legat i Rotterdam i över ett år, sedan rederiet som chartrade henne Cruise and Maritime Voyages gick i konkurs.
En annan klassiker är fartyget Rotterdam som idag är hotellfartyg. Fler bilder kommer ifrån henne, då jag gjorde ett besök ombord.
Kollektivtrafiken på vattnet är väl utbyggt, med diverse pendelbåtslinjer och taxi.
Det verkade inte finnas någon fartbegränsning.
Vi backade in till kryssningsterminalen, dit vi anlände strax före klockan 12 och skulle ligga kvar fram till 22.
Stadskärnan
Tät trafik även längre in på floden.
Det gick fort att komma av fartyget trots att vi var över 2500 passagerare ombord.
Som jag tidigare sa besökte jag S/S Rotterdam. Fartyget som är byggt 1959 och gick för Holland America Line i nästan 40 år. År 2004 började ombyggnationen till hotellfartyg och kunde återvända till Rotterdam i augusti 2008.
För strax över 10 euro får man gå en rundvandring ombord på de övre däcken. Om man även vill besöka maskinrummet kostar det extra.
Vi börjar rundvandringen vi Queen’s lounge på promenaddäcket.
Ambassador room var fartygets diskotek.
Teatern sträckte sig över 2 däck.
Stolarna på övre våningen är i original.
Att det var mer still att röka förr syns tydligt i fartygets rökrum.
Tropic bar
Grand ballroom var avsedd för förstaklasspassagerarna på Atlantenresorna.
Akterdäcket med pool.
Så drömmer vi oss tillbaka 60 år med ett svartvitt foto.
En titt in på kommandobryggan.
Sjökortsrummet
Lite historia om de 6 fartyg som hetat Rotterdam hos Holland America Line, nu fick det dock ett sjunde som precis har gjort sin jungfruresa från Nederländerna över Atlanten till Florida.
Kaptenens hytt
En lägre officiershytt.
Captain’s lounge
Odyessey room, en av de gamla restaurangerna ombord.
La fontaine room, den andra gamla restaurangen.
Det var ett trevligt besök ombord på Rotterdam, något jag kan rekommendera för alla som besöker staden.
Regal Princess fick bunker medan jag gick bron över till centrum.
Det blev en promenad runt stadskärnan i regnovädret, innan jag blev allt för våt och kall och var tvungen att gå tillbaka till fartyget.
Ombord märktes det att det var Halloween och många av passagerna var utklädda. Själv ser jag hemsk ut i normala fall och behöver inte ta på mig någon dräkt. 😉 Vi avgick vid 22 och åkte ut ur hamnen i mörkret.
Nästa morgon provade jag frukosten i en av huvudrestaurangerna ombord. Det är alltid trevligt att bli serverad, men jag tror att servitrisen blev en aning irriterad på att jag beställde väldigt mycket och inte kunde bestämma vilken ordning jag ville ha allt i.
Dags att påbörja vår rundvandring ombord. Vi börjar längst ner på däck 5 Plaza. Receptionen med utflyktsdisken bakom fotografen och den italienska specialrestaurangen Sabatini’s till vänster. Även spat ligger här bakom, lite ovanligt att ha spat så långt ner på ett modernt fartyg.
Vid the piazza finns baren ”Vines”.
International café har öppet dygnet runt och erbjuder vackra sötsaker.
Internet café
Symphony dining room är den huvudrestaurang som erbjuder traditionell middag i två sittningar med fast bordsplacering.
The Piazza sträcker sig över tre däck.
Teatern i fören på däck 6 och 7. Under föreställning var alla åskådare tvungna att bära munskydd, men det var aldrig problem att hitta lediga platser. Munskyddskrav fanns också i restaurangerna, hissar och butikerna, medan det var rekommendation i övriga områden.
Ett amerikanskt fartyg har såklart ett enormt kasino.
Club 6, där det var oväntat bra drag under kvällarna.
Alfredo’s pizzeria ingår i kryssningspriset. Det verkade vara ett populärt ställe och kön ringlade ofta långt under lunch och middag.
Concerto huvudrestaurang är en av de som erbjuder anytime dining. Här serverades också frukost och lunch.
Chef’s table
Den andra restaurangen som erbjuder anytime dining är Allegro som ligger i aktern på däck 6. Detta blev min favoritrestaurang med mer havsutsikt än de andra och trevligare inredning. Jag gillar Princess koncept att ha flera huvudrestauranger istället för en stor som jag ofta kan uppleva som stökig.
Som synes skulle de ha vinprovning här vid fototillfället.
På däck 7 hittar vi konstgalleriet och det var mycket reklam för de auktioner som hölls ombord. Själv förstår jag inte vitsen med att köpa konst på en kryssning. Det är ju alltid så lätt att få med sig dessa hem.
Butikerna ombord var ovanligt tråkiga, det fanns inga souvenirer från destinationerna o.s.v.
Ocean Terrace Seafood bar
Crooners. En sak jag saknade på detta fartyg var en bar med riktigt bra havsutsikt. Oftast låg de bredvid promenaden eller livbåtarna. Överlag kändes fartyget väldigt ”inåtriktat” och man kände inte den här kontakten med havet som jag gärna vill uppleva.
”Princess Live!” erbjuder olika lekar m.m., vissa är enligt min smak rätt så fåniga.
Caféet utanför ”Princess Live!”.
Min favoritbar ombord var Wheelhouse bar, nästan lite Atlantångarkänsla i inredningen.
Crown’s grill, för 30 dollar kan man få en bra middag med riktig biff. Själv var jag rätt så nöjd med maten i huvudrestaurangen och kände inget behov över att betala för mer.
Biblioteket är långtifrån stort med tanke på att fartyget kan ta upp emot 3500 passagerare.
Vista lounge, som användes till allt från bingo till livemusik på kvällen.
Nu hoppar vi upp till de övre däcken, där vi har en del av bufférestaurangen Horizon Bistro på däck nummer 16.
Den andra delen av bufférestaurangen Horizon court.
Bredvid buffén ligger passande nog gymmet.
Längst föröver på däck 17 finns ”The Sanctuary” (endast för vuxna) som normalt kostar extra. Under en novemberdag i Engelska kanalen är det däremot få som vill ligga på solstolar och pressa.
Mitt på dagen passerade vi Dover. Här syns Dover Seasways kommande från Dunkerque i Frankrike.
P and O ferries Pride of Canterbury. I somras fick DFDS och PO konkurrens från Irish Ferries som startade en ny linje mellan Dover och Calais och ska inom korta sätta in sitt andra fartyg på linjen som de har köpt från just DFDS (ex. Calais Seaways).
Solen letade sig fram bland molnen.
Ett exempel på dagsprogrammet. Myckat fanns det att göra, men det kändes som de flesta aktiviteter var riktade åt den äldre publiken (vilket inte var så konstigt eftersom de var i majoritet).
Ytterligare en utsökt middag med krabbkaka till förrätt och apelsinanka till huvudrätt.
Det var en musikalisk show varannan kväll ombord och varannan så var det komedishow. Båda var faktiskt rätt så roliga att titta på.
Ös blev det däremot när bandet började spela Beatlesklassiker i Vista Lounge. Eftersom det var en minikryssning märktes att många var ombord för att nöja sig, snarare än att uppleva destinationerna.
Denna fartygsklass är känd för sin ”SeaWalk”, inget för den höjdrädda.
Alltid roligt att titta på när de gör konstverk i is.
”SeaWalk” seed från promenaddäcket.
På med solglasögonen! Promenaddäcket på denna fartygsklass är ingen höjdare för den som är van att kunna gå runt hela fartyget, utan det är bara några hundrameter på vardera sida.
Det finns även möjlighet att få putta lite på golfbollar.
Terrace pool
Sista kvällen var det formell kväll och man förväntades bära kavaj som man. Även maten var något bättre med t.ex. denna surf and turf, riktigt bra köttbit, men tyvärr bara räkor och ingen hummer.
Sista frukosten, som synes var det ingen risk att gå hungrig. Jag var riktigt nöjd med frukosten med egg benedict och lax varje dag. Kaffe, te och juice serverades direkt till bordet.
Vi kom tillbaka till Southampton redan vid 06, inne låg också vackra Queen Mary 2.
Disembarkeringen gick fort och väskan stod redan vid inne i terminalen. Innan vi gick ombord var de noga med att vi skulle ha fyllt i ett ”passenger locator form” tills vi kom tillbaka till Southampton, men det var ju ingen som ville kontrollera det.
Tack för den resa Regal Princess. Princess var en positiv upplevelse och jämfört med övriga rederier som jag har åkt, håller de nästan lika höga klass som Holland America Line. Jag skulle gärna åka med Princess en gång till, men gärna ett av de äldre fartygen som har bättre promenaddäck.
Jag visste inte att Queen Mary 2 var till salu. 😉
Efter att ha varit ur trafik i 18 månader kommer Queen Mary 2 göra sin första kryssning nu i december till USA och sedan vidare till Karibien.
Det stora containerfartyget APL Changi med en längd på 398 meter och ett gross tonnage på 169 243.
Två jättar, men Queen Mary 2 är den kortare av dem med en längd på 345 meter och ett gross tonnage på 148 528.
Jag tog tåget tillbaka till London och hann gå runt lite i London innan jag skulle till Heathrow.
Big Ben får ett skönhetslyft.
Sedan blev det tunnelbana ut till Heathrow innan flygningen hem med Brittish Airways.
Tack för att ni har hängt med!
/Kim Viktor
Ett svar till “Regal Princess i Engelska kanalen”
Trevligt reportage Kim! Tack för det. Har alltid velat åka kryssningsfartyg.
GillaGilla