En sån där Ålandskryssning


Hej!
Igår var jag ute på dagskryssning med den berömda båtologen Mats Östman. Det blev en tur med Silja frma och tillbaka till Mariehamn. Vi kom till terminalen i Värtahamnen klockan 06.40 för att embarkera Silja Europa.


Inchekningen gick smidigt med dessa automater som man får använda själv.


Dags för avgång.


Bra att man har reklam för sin konkurrent! 😉


Vacker gryning!


Jag måste ju berätta lite om mina intryck av Silja Europa. Det märks att man har fräschat upp henne, med nya mattor och möbler. Små förändringar gör helheten bättre, som jag brukar säga. Ni kommer att märka det i kommande inredningsbilder. Som vanligt var även personalen trevlig.


Silja Symphony på ingående.


Victoria I


Saxaren på väg ut från Lindalssundet.


En de luxe hytt var öppen så jag tittade in.


Frukosten bestod av en anjovissmörgås, mums!


Östersjöns vackraste cafeteria enligt mig, Food Market.


Poolbaren


Arcaden på däck 12.


Vid Kapellskär låg Rosella, Lisco Patira och Regal Star inne.


De häftiga panoramahissarna som förbinder däck 7 till däck 12.


Windjammer bar har blivit jättefräsch efter att man har bytt ut mattor och möbler.


I Mariehamn var det dags att byta till Galaxy. Jag fick ett positivare intyck av Galaxy denna gång. Peronsalen var vänlig och fartyget är hhur färscht som helst (men det är ju trots allt bara 5 år 😉 ).


Denna Silja Line skylt lyftes ombord på Galaxy. Det kanske är slut med Silja? 😉 Inte för att jag tror det, för ombord på Galaxy såg man nästan inte en enda Tallink-skylt, utan det stod Silja Line överallt.


Vi lämnade Mariehamn i tid och fortsatte mot Stockholm.


Möte med Splitsystrarna, vädret fortsatte att vara grått.


Däcksplanen, lite missvisande att säga att hela däck 10 är soldäck.


Minsta akterdäcket ombord på en finlandsfärja? Jag ska inte klaga de hade skaffat nya utemöbler sen sist jag åkte.


Den stora show loungen ombord ”Starlight palace” med plats för 1000 personer.


Tyvärr finns såna här krossade glassrutor lite varstans på båten.


Underhållning ombord var nästan obefintlig. Jag såg ett band spela i Star light palace ett tag och sen var det nog en trubadur i puben också. Men det var inget som passade mig.


I moonlight bar tog vi det lugnt medans vi lyssnade på lite musik som sjöngs på finska.


Besättningens utedäck. Nästan större än passagerarnas. 😉


Vid 15-tiden var det dags för ännu en måltid. Denna gång tog vi en buffé i cafeterian. För 95 kr fick man ta hur mycket man ville av köttbullar, paneradfisk, kycklinggryta m.m. Jag fick i mig 3 portioner, så jag tjänade nog in alla pengar. Trevlig personal i cafeterian och helt ok mat, gjorde upplevelsen bra. Sen var det väldigt lugnt i cafeterian också, vilket höjer betyget.


I Whiskybaren på däck 7 var det väldigt lugnt, kanske inte så konstigt eftersom inte själva baren var öppen.


Helt plötsligt blev det becksvart ute!


Jag tycker det är väldigt svårt att fota i mörkret (framförallt utan stativ). Men jag fick iallafall några hyfsade bilder. Jag hoppas att ni ser att fartyget på denna bild är Silja Symphony.


Möte med halvsystern till Galaxy, Victoria I.


Sen var det dags att gå av, efter en lång och trevlig tur. Väl inne i terminalen upptäckte vi att ungdomarna som skulle åka på kvällens kryssning redan hade börja förfesta. Det kom ungdomar hela tiden från tunnelbanan till terminalen för att delta i Club Galaxy kryssningen (18-års gräns). Jag tycker synd om personalen som är tvungna att stå ut med dessa omogna ungdomar. Som tur är slapp jag vara med! 😉

Tack för att ni har läst!
/Kim Viktor

,

9 svar till “En sån där Ålandskryssning”

 1. jättefina bilder!! Nya utemöbler..kan det vara för att de kära passagerarna utan vett tar för vana att slänga allt dom anser stå i vägen på fyllan-överbord? Ser mycket fräschare ut än när jag åkte i mars sist på demdär båtarna. olyckligtvis åkte jag hem från åland (reguljärt) en torsdag och var både trött och irriterad på hur folk betedde sig , det var väll hemresan för de inteligenta club-galaxy passagerarna så där kan vara förklaringen av min åsikt om galaxy. gillar inte alls det fartyget. Men och andra sidan är BQ helt underbar så det beror nog mer på läget för resan med andra ord 🙂

  Färjor i natten är något av det vackraste som finns på haven, jag kommer aldrig glömma resan mo travemünde från vuuosaari, nattvakt uppe på bryggan och ser ett fartyg, stena vision tror jag.. det var som en tv-reklam molnen ovan lystes upp (låga moln närmast dimma) och sedanmera såg man alla ljuspunkter på fartyget i horisonten. helt fantastiskt 🙂

  Gilla

  • aso det förstör ju inte så mycket så sett, klart det kan vara roligt att få åka iväg sådär, själv funderat på en sådan resa men det är ju synd att folk inte kan bete sig..18åringar inte kan bete sig liiite bättre ändå. det är problemet. inte själva kryssningen..det är folket det är lite fel på. även om jag är skitfull så gör jag inte sånadär grejer som försigår under club-kryssningarna lixom.. 😉

   Gilla

 2. Vilket toppen reportage o vad flitig du var med kameran. Europa är en trevlig båt sitter på Amorella nu o lyssnar på ett finskt band ha ha. Har inte varit flitig med kameran men vädret är så tråkigt.

  Gilla

 3. Kanonfina bilder 🙂 Silja Europa är såå underbart fin i mörker!, men vad konstigt att det inte lyste på Silja Symphonys skorsten.

  Gilla

  • Tack!
   Jag håller med dig, Silja Europa är alltid snygg. 😉 Jag tror inte att någon av gågatorna har upplysta skorstenar? Vilket är lite synd, för det är ju rätt så stämingsfullt.

   M.v.h
   /Kim Viktor

   Gilla

 4. Nä, kanske inte det 😉 Jo… jag har för mig att Silja Symphonys skorsten lyste när jag åkte med henne till Helsingfors. 😛
  M.V.H
  / Oskar .

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: