Skärgårdsbåtens dag 2012


Igår var det Skärgårdsbåtens dag i Stockholm. Fartygen som i år var 6 till antal åkte mellan Strömkajen och Vaxholm och sedan tillbaka till Stockholm. De deltagande fartygen var Storskär, Norrskär, Mariefred, Blidösund, Angnatyr och Dalarö. Även följefartyget Edjern gick bakom dessa fartyg.
Min resa började däremot i Gåshaga där jag hann fota Queen Elizabeth innan Monne kom och hämtade mig med sig båt. Vi åkte ut i Halvkakssundet och mötte upp Ocean Princess (ex. Tahititan Princess). Sen blev det en sväng till Tenö varv där samma båtar låg som under tisdagen (Helena Elisabeth, Calmare Nyckel och Linea). Även Skarpö som låg uppe på slipen vid Rindö kom med på bild, innan det var dags att bege sig till Vaxholm och fotografera när de deltagande fartygen i Skärgårdsbåtens dag ankom. Skärgårdsbåtens dag har nu pågått i 48 år, inte så dåligt! På kajen i Vaxholm var det som vanligt fullt med folk, orkestrar spelade och en hel del stånd var utsatta på kajen. Det var även fler andra fartyg som åkte runt vid Vaxholm för att kolla in folkfesten t.ex. Strömmas Östanå I, Gustavfsberg VII och Enköping.
Strax efter att alla fartygen hade lagt till så tog jag Väddö mot Stockholm. Fler båtar från Strömma mötte vi på vägen, Waxholm III och Stockholm. Vid Gåshaga kom Amorella och den ”snygga” skärgårdsbåten Qrooz I. Vid Beckholmens brygga låg Yxlan och sjöfartsverkets båt Baltica låg inne i den stora dockan. Sist ut såg jag kanalbåten Diana vid Skeppsbron, hon skulle följande morgon påbörja en ny resa mot Göteborg. En bild på Väddös nya inredning (som hon fick i vintras under ombyggnaden i Oskarshamn) får bli sista bilden från denna tur.
En trevlig resa blev det med vackert fotoljus.

Ha det bra!
/Kim Viktor

, , ,

6 svar till “Skärgårdsbåtens dag 2012”

  • Tack! Visst det är synd att evenemanget inte är på helgen istället, då skulle defentivt fler personer delta.

   Jag vet inte riktigt vem designern av Qrooz I är, men en sak är klar han var inte helt nykter när han designade fartyget. 😉

   /Kim Viktor

   Gilla

 1. Tack Kim, håller med dig om båda åsikterna. 😉

  Förövrigt så kan jag avslöja svaren på miná bildgåtor.

  Fartyg 1; http://i.imgur.com/JnVnL.jpg
  Är ett Nederländskt fartyg vid namn FLINTERDIJK,

  Fartyg 2: http://i.imgur.com/pFU3l.jpg
  är ett blågult fartyg i dubbel bemärkelse (både till flagg och skrovfärg)
  Fartyget bär det något fantasilösa namnet KBV 302.

  Har ingen aning om vad Kustbevakning gjorde så långt in i Mälaren.
  Kanske någon annan läsare som vet?

  Det är samma KBV båt som körde upp på land i Sthlms skärgård för
  ett par år sedan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: