Fortsättning på reportaget från Scandinavia.
Taxin kom fram till terminalen 20 minuter efter att vi hade lämnat gamla stan. Vi tackade vår guide för en trevlig dag och begav oss mot incheckningsdiskarna för att på nytt checka in. (Trots att man är kryssningsresenär måste man checka in både på ut- och hemresan).
Hmm det kan visst gå vilt till här på Polferries också!
Café och disco finns i aktern på däck 6.
Tro det eller ej, men relativt nya stolar hade de här också, tillsammans med de gamla.
På däck 6 ligger också butiken, som inte har det största utbudet på Östersjön.
Även en parfymbutik och Levi’s shop finns ombord. Kläderna var väl rätt så billiga med svenska mått sett, men troligtvis är det ännu billigare i Polen.
Fartyget blev över 1,5 timme försenad från Gdansk p.g.a. problem med bunkringen, som ledde till att lastningen fick börja senare. Men tidtabellen är inte direkt tajt på denna linje, så Scandinavia körde lätt in tiden och vi ankom till Nynäshamn i tid.
Dags för middag nummer 2, som även den ingick i priset och var en färdigkomponerad trerättersmeny. Som ni ser var det först carpaccio.
Varmrätten såg så tråkig ut, så den får ni ingen bild på. Det var i alla fall ”baltisk duo”, lax och hälleflundra med potatis. Till efterrätt serverade de en äppelkaka. Maten var hyfsat god, även om jag har svårt för att de överkokta grönsakerna och potatisen som serverades. Servicen däremot är tyvärr inte Polferries starka sida, vilket troligtvis beror på engelskakunskaperna är något begränsade.
Efter maten blev det upptäcktsfärd, nere på däck 2 ligger hytter utan wc och dusch.
Hytterna är placerade i olika avdelningar med vattentätadörrar emellan. Lite jobbigt om man har hytten långt från wc, då måste gå upp och ner för trapporna för att komma till rätt avdelning.
Efter en lugn natt ute på Östersjön, vaknade man lagom till gryningen.
Den karakteristiska skorstenen.
Ännu ett besök i restaurang Vivaldi.
Denna morgon var det en polsk grupp ombord, så halva restaurangen var reserverad för dessa. Men eftersom vi var bland de första vid frukosten, så kunde vi välja helt fritt var vi ville sitta.
Det mesta får man som sagt serverat till bordet, men man kan även ta lite extra pålägg och flingor från buffén.
Stefan ville prova något nytt till frukosten, så han beställde in korv (eller rättare sagt jag gjorde det åt honom), men det blev kanske inte riktigt som vi hade tänkt oss.
Finska forskningsfartyget Aranda.
Högst upp på däck 10 ligger panoramabaren. Tycka vad man vill om färgsättningen, men det är inte sterilt i alla fall.
Helt klart mitt favoritställe ombord och uppenbarligen många andras också (kanske inte just när de har öppnat på morgonen).
Vi fick komma upp på bryggan och hälsa på kapten Krzysztof Ryks. På Stefans hemsida finns en bild på honom:
http://www.visby1980.se/befryks.htm
Kaptenen berättade för oss att att Polferries inom några veckor skulle hämta Euroferry Brindisi från Medelhavet. Scandinavia ska enligt planen ha sin sista avgång i mitten på april och hon ska visst vara såld till någon grekisk redare enligt Krzysztof. Än så länge verkade det inte vara klart om Wawel skulle ersätta Scandinavia på Nynäslinjen. Det kanske även beror på hur privatiseringen av Polferries går, lagom till årsskiftet ska det vara klart vem som har köpt rederiet.
En bit utanför Nynäshamn mötte vi Visby.
Utedäcket skulle väl behöva lite färg, men det kommer väl knappast ske under tiden hos Polferries.
Måsknuven i inloppet till Nynäshamn.
Uppe på däck 9 strax akterom skorstenen hittar man vilstolar och det stora lekrummet.
Skärgårdsbåten Madam på väg in mot julmarknaden i Nynäshamn.
43 timmar senare var vi åter tillbaka i Nynäshamn. Sammanfattningsvis var det en trevlig resa, som är lite annorlunda jämfört med de andra ”kryssningslinjerna” i Östersjön. Underhållningen är nästan obefintlig och maten vill man inte käka för många dagar i sträck. Man får väl säga att linjen fungerar mest som transport. Under vår resa var nästan alla passagerare polska medelåldersmän, många långtradarchaufförer. Men man åker ju främst för att få besöka Gdansk och ha en avkopplande sjöresa. Fartyget får man säga är rätt så fräscht för sin ålder och lär nog gå kvar i Medelhavet ett tag.
När vi väl kom iland såg vi att Blidösund strävade in mot fiskehamnen.
Fullt med folk som ska besöka julmarknaden. Eftersom det var lågt vattenstånd i Baggenstäket gick Blidösund från Björvik (Ingarö) istället för Stockholm.
De som inte kom med ångbåt till julmarknaden kom istället med ångtåg. Själva tåg vi det roliga pendeltåget tillbaka till stan.
Tack för att ni har hängt med!
M.v.h.
/Kim Viktor