Efter ett par långa timmar i Hirtshals gick vi ut till Fjord Lines terminal som ligger mitt ute i ingenstans, cirka 30 minuters promenad från tågstationen. Som tur var hade terminalen redan öppnat 3 timmar innan avgångstid, så vi kunde gå in och värma oss. Det var ingen kö till incheckningen eftersom vi var de första att checka in. 😉 Sen satt vi där i två timmar och väntade innan ombordstigningen började. Vid ombordstigningen var det biljett och ID-kontroll, biljetter skannades även när man gick av båten, på så sätt vet de exakt hur många passagerare som är ombord.
Precis innan jag bokade resan gick jag med i Fjord Club och fick då en insideshytt för 300 DKK, vilket man får säga är ett rätt så bra pris.
Vår hytt låg i aktern på däck 8. Det bästa med hytten var att slippa magnetremsorna på hyttnycklarna, istället behövde man bara hålla boardingkortet mot låset, effektivt och enkelt.
Snygga trapphus! Det blev en lätt middag i cafeteria vid avgång och därefter utforskade vi fartyget innan läggdags.
I baren uppträdde svenska musiker. Under natten var det en våghöjd på 5-6 meter, så det kändes att detta inte var någon skärgårdskryssning.
Under morgonen hade vi lagt till vid Risavika (Stavanger). Vi vaknade i höjd med Haugesund och det gjorde även solen.
Akterdäcket ombord på Stavangerfjord är stort och det bästa stället för fotografering (då det är mest vindskydd på andra ställen).
Många hytter städades på resan till Bergen.
Eftersom Mats inte är någon stor frukostmänniska, åt vi i cafeterian. Där kunde man välja en tallrik med varmt för runt 100 NOK. Riktigt gott! Alla priser ombord var i norksa kronor, men fr.o.m. februari går priserna över till att vara i danska kronor istället (p.g.a. den låga kronkursen i Norge).
Bilfärjorna Bjørnefjord och Hardingen.
Passagerarna har hittat ut på däck för att beskåda de vackra vyerna.
Uppe på däck 10 finns en ”Sky lounge”, vilstolar samt konferensrum.
Nere på däck 7 hänger det läckra bilder.
Fjord Lounge i fören som på dagen fungerar som observationslounge och bingorum samt på kvällen musik/show. Underhållningen ombord var väl inte direkt speciell, men trevligt med skandinaviska musiker.
Även om den inte är stor, så blev det rätt så bra stämning här på kvällen och inredningen är riktigt läcker!
Det finns många små detaljer som den inglasade sandstranden i golvet, vilket ger ett mer lyxigt intryck.
Det märks att inte fotpassagerarna är i majoritet, då aulan vid landgångarna är rätt så trång.
En av sviterna, stilfullt.
Grieg Steakhouse, som från börjar var en fin gourmetrestaurang, men har ni blivit mer avslappnat.
Admiralen på väg mot Bergen.
Containerfartyget Rumba.
Passage under Sotrabron.
Möte med RO/RO-fartyget SC Connector.
En lugnare del av Fjord Lounge.
Det finns ett antal modeller av fartyget utställda runt om i de publika områdena, likt kryssningsfartygen.
Oasis Garden Café, ett välplanerat café med gott om sittplatser
Schackbrädet
Extrabryggan
I Bergen hade Stavangerfjord ett kort stopp på drygt en timme. Alltså fanns det ingen tid för oss att gå av, utan vi fick stanna kvar på båten. Lite trist att inte gå av i Bergen när det var så pass fint väder.
På Askøybron såg jag inte till några båtologer…. Jag måste åka hit en sommar och fota kryssningsfartyg.
Utseglingen från Bergen är verkligen vacker, som en försmak till det riktiga fjordlandskapet med lite skärgårdskänsla.
Ett SAS-plan landar på Flesland.
Bilfärjan Trondheim på linjen Krokeide-Hufthamar (på ön Storebø).
Jag skulle ha bokat en vilstol istället för en insideshytt, här fick man ju bättre utsikt.
Pier 42 sportbar, intill receptionen, inte det populäraste stället ombord under vår resa. Vid receptionen ligger också liten ”24 to go” affär, men lite allt möjligt, t.o.m. kött. Den ordinarie tax free ligger i aktern på däck 6 (trailerdäck).
Middagen intogs i Commander buffet. I restaurangen finns 73 bord för cirka 250 gäster, vilket gör att restaurangen känns mer trivsam än på Finlandsfärjorna där det ofta finns över 500 sittplatser.
Två delar av restaurangen är endast öppna vid hög beläggning.
Hur var maten då? Jag får erkänna att detta var en av de bättre buffér jag någonsin har ätit, med ett stort urval av fisk och skaldjur. Helt klart värt sina 350 kr (inkl. dryck).
Vi hade kört full fart från Bergen till Stavanger för att hinna tanka LNG. Stavangerfjord kom inte iväg från Stavanger förrän vid 21.30, men tidtabellen är gjord så att det lätt ska gå att köra ikapp en liten försening. Enligt kapten låg det en storm precis norr om oss och varnade oss för en gungig natt, något jag inte märkte av alls.
I Hirthals ankom vi enligt tidtabell 8 nästa morgon, efter att ha ätit en frukost i cafeterian, om jag får klaga på något hos Fjord Line så var det dåligt utbud av smörgåsar i cafeterian. Annars uppfyllde Fjord Line alla mina förväntningar med råge. Maten, besättningen och inte minst fartyget i sig var underbart. Det märks att färjan är välplanerad för rutten. Vi syns snart igen Fjord Line!
Stavangerfjord fortsatte efter cirka 1 timme i hamnen till Langesund. Jag och Mats gick hela vägen bort till tågstationen, sedan väntade det riktiga äventyret…..
Biljettautomaten på stationen i Hirtshals var ur funktion, så där stod vi och såg tåget lämna oss…… Nejdå konduktören var snäll och lät oss åka med till Hjørring, väl där hade vi 2 minuter på oss att byta till tåget mot Frederikshavn och då skulle vi också hinna köpa biljetter i maskinen. Det var stressigt men vi hann på håret. Helst sånt man vill slippa på semestern, men jag får väl skylla mig själv när jag har planerat in en så tight tidtabell.
I Frederikshavn letade jag efter något Color Line fartyg, men hittade inget och ingen snabbfärja för Stena heller.
Gångar kan vara långa som i D-terminalen i Tallinn eller så kan de vara så långa som i Frederikshavn.
Bara tre minuter kvar till Göteborg, skönt då slipper vi åka med Stena Jutlandica.
Blåsigt ute på Kattegatt.
Læsøfärjan på ingående.
I terminalen var det smått kaos, då alla skulle ID-kontrolleras av två stycken Securitasvakter. Därför tog ombordstigningen över 30 minuter och färjan blev 20 minuter försenad.
Princess Selandia, gamla tågfärjan Sjælland (1951) som nu ska skrotas här i Frederikshavn. Hon har under de senaste åren bl.a. varit restaurangfartyg i England.
Inte så välfyllt på bildäck, trots att Stena Jutlandica var det enda fartyget på linjen över julhelgen.
Det friskade i ute på däck och om man inte ville ha en dusch, så var det bäst att stanna inne.
Ombord var det folk bokstavligen överallt, man kunde inte ens få ett bord i cafeterian när man hade köpt mat. Resan var därför mindre angenäm, tyvärr.
Så har vi passerat Vinga och siktar fartyg ute på redden.
Fyra DFDSare.
City of St Petersburg med sitt speciella utseende. Men ag har börjat vänja mig och tycker hon är rätt så häftig.
Sista bron vi passerade under på denna resa.
Relativt nya Älveli.
Stena Gothica låg kvar vid Masthugget, normalt utgår henne frakturer från Majnabbe.
Två fartyg som brukar besöka nordligare trakter under sommaren.
Efter att ha hämtat bagaget i det lilla bagagerummet ombord på Jutlandica (konstig att det inte finns några förvaringsboxar), så väntade en kö i landgången, då tullen skulle kontrollera oss. Det var skönt att komma av och kunna börja åka hemåt mot Stockholm. Resan i sin helhet var väldigt trevlig, trots den tajta tidtabellen. Tack för sällskapet Mats och tack till er alla som har läst.
M.v.h.
/Kim Viktor
7 svar till “Stockholmare ute på saltstänkt vatten del 2”
Vilka härliga bilder! Både på båtar och natur.
GillaGilla
Tack 🙂
GillaGillad av 1 person
Det verkar ha varit en trevlig resa om än med lite väl optimistisk tidsplanering ibland. 😉
GillaGilla
Haha men allt gick ju väl son tur var. 😉
GillaGilla
vi satt längst fram under hela resan, Dock jag var så taggad för att få åka längst fram med fönsterplats. Det värsta var att jag somnade 10 minuter efter att vi lagt ut och vaknade lite framför göteborg bron. suck jag som skulle se många stora kryssnings fartyg.
GillaGilla
Jag förstår varför du somnade på Stena Jutlandica, så rolig är hon. 😉 Hehe åkte ni på natten?
M.v.h.
/Kim Viktor
GillaGilla
Jag menar på stena jutlandica.
GillaGilla