Under kristihimmelfärdsveckan spenderade jag ett par dagar i Polen och på Bornholm. Huvudfokusen låg på att testa ett par färjor jag tidigare inte har åkt.
Resan startade med en snabbtågsresa ner till Malmö och byte till Pågatåget mot Ystad. Som tur var kom jag en timme innan ett stort elfel som drabbade hela järnvägen i Skåne.
Två Polenfärjor, den bakre (Skania) skulle jag resa med.
Incheckningen gick smidigt och tilldelades en utsideshytt på däck 7. Inget fel på hytten i sig, men jag hade nog önskat ett lite större fönster.
Steril hyttkorridor, a la 90-tal.
För er som inte har koll på färjan så byggdes hon för Superfast ferries i Grekland 1995 och var även deras första färja så hon fick det kreativa namnet Superfast I. År 2004 köptes hon av italienska Grimaldi och döptes om till Eurostar Roma för att sättas in på deras paradrutt mellan Civitavecchia (Rom) och Barcelona. 2008 hamnade hon i Unity Lines ägor och har sedan dess seglat mellan Ystad och Swinoujscie.
Likt många andra färjor i Medelhavsområdet så utrustades hon med en rulltrappa ner till bildäck.
Snackbaren på däck 8 med 155 sittplatser.
Trapphus med havsutsikt, ett trevligt inslag.
Tillskillnad från många andra färjor på södra Östersjön har långtradarchaufförerna en egen restaurang, vilket bidrog till att det var väldigt tomt i den vanliga cafeterian.
Vad är en restaurang utan en Zebradel? 😉
Discobaren var stängd under dagsresan i lågsäsong. Kan tänkta mig att det är mer fart här under nattresan tillbaka från Swinoujscie.
Eftersom det var måndag, så hade Baltivia liggedag i Ystad och därför kunde jag beskåda båda Polferries-färjorna tillsammans. Inom en månad kommer de att få sällskap av en tredje färja, Cracovia.
Klockan 13.30 la vi ut med kurs mot Swinoujscie.
En ensam långtradare med farligt gods fick stå på väderdäck. Som ni kanske ser på bilden hade vi ingen högre fart, runt 14-15 knop hela resan, men Skania kan komma upp i hela 27 knop. Synd att hon inte längre får använda sina fartresurser fullt ut.
I aktern på soldäcket fanns en bred gul linje med texten no smoking behind this line, tyvärr respekterades inte denna uppmaning. Istället kastades en rad fimpar ner på bildäcket där det oftast står farligt gods.
Ett av få ställen som var öppen under denna avgång.
Receptionen med ett trapphus bakom. Just trapphusen låg lite undangömda och inte alls så centralt som man är van med.
Ensam i à la carte Bon Appétit fick jag en trevlig middag med bra service, även om jag och servitören hade vissa svårigheter att förstå varandra på engelska. Restaurangen har endast 56 platser, så om man reser på nattavgång i högsäsong lär man behöva försäkra sig om en plats så fort man kommer ombord.
Vad sägs om en saffranmarinerad hälleflundra? Det smakade helt underbart, bland det bästa jag har ätit på en färja och det till ett mycket rimligt pris.
Sex timmar går fort och efter min middag närmade vi oss inloppet till Swinoujscie.
Alltid trevligt att få komma till hamnar som har flera olika hamnverksamheter.
Kontrollstationen för fartyg in till Szczecin.
På väg ner för floden Swina som mynnar ut i den stora Oderlagunen.
Flodkryssaren Princess
I Sverige sparas hamnkranar som kulturminne, här används de fortfarande för fullt.
Terminalen i Swinoujscie är kanske inte den vackraste på utsidan, men faktiskt rätt så fräsch inuti. Frågan är om den inte är något överdimensionerad. Jag har svårt att tänka mig att dess kapacitet någonsin har använts fullt ut.
Polferries Mazovia har nu varit i trafik för rederiet i två år. Hon står högt upp på min önskelista över färjor jag vil prova, även om jag har svårt för Polferries som rederi (erbjuder ingen speciell upplevelse).
När jag skulle kliva av via landgången ropades ett automatiskt meddelande ut i högtalarna att alla gående passagerare skulle gå ner till bildäck där en buss väntade, men alla andra passagerare gick av via landgången, så det gjorde jag också. 😉
För att komma till själva staden är man tvungen att ta färjan över floden.
Skania lossar och lastar för att om tre timmar åter sätta kurs mot Ystad.
Alla gående får åka med färjan gratis, men endast polskregistrerade bilar får åka med vid vissa tider.
Mitt inne i staden med anor från 1700-talet låg mitt gemytliga hotell Ottviano.
De hade i vart fall humor….
Fiskerimuséet
Galileuz och Polonia
Nils Dacke var som vanligt sen och jag var tvungen att gå och checka ut från hotellet, därför missade jag hennes avgång.
Fullt i hamnen, två Ystadsfärjor och två Trelleborgare.
Fort Anioła byggt 1958.
En gammal finlandsfärja, f.d. Skywind som gick mellan Stockholm och Åbo mellan 2002 och 2007. Från början hette hon dock Öresund och gick mellan Helsingborg och Köpenhamn. Hon har fortfarande kvar spåren på lastdäck, men i dagsläget transporterar hon inga järnvägsvagnar.
Galileuz var från början italienska Via Tirreno.
Tyska m/s Chateaubriand erbjuder hamnturer.
Baltivia lastas för sin 12.30-avgång mot Ystad. Henne skulle jag inte åka med. Jag har åkt henne en gång och det räcker. Nej istället skulle jag prova en trevligare färja m/s Polonia.
Fortsättning följer från både Polonia och sedan blir det även en liten avstickare till Bornholm.
Ha det gott!
/Kim Viktor
3 svar till “Vårresa till Polen (del 1, Skania)”
Bra rapport! Ser dock ut som Skania behöver lite färg, mycket rost runt fönster mm på dina bilder!
GillaGilla
Tack, nej en uppfräschning skulle nog inte skada.
GillaGilla
Angående M/S Skania så var hela akterdelen ett öppet lastdäck förr. Akterdelen är lite märklig och består av lite olika moduler. Det undre däcket med casino har 3 delade fönster och våningen ovanför fick avsmalnande väggar samt har helt andra typer av fönster. Antar att båten byggdes om i Polen och då tog man vad man kunde hitta. Troligtvis är det från en annan
båt. Båten är även en utmaning om man är landgångs resenär med tung packning
GillaGilla