Lucka 1 (1994)


Förra året handlade julkalender om fartyg vi minns. I år går vi igenom 24 olika fartyg som är byggda de 24 senaste åren.

Tjugofyra år bakåt i tiden tar oss till 1994. Det år då den sista av de så kallade Splitsyrrorna levererades. År 1989 beställde Swed-Link (Euroway) två färjor från Brodograđevna industrija Split i Kroatien, baserat på de två systerfartyg Viking Line precis hade tagit leverans av. Det första fartyget Frans Suell levererades till Euroway 1992 på linjen Malmö-Travemünde/Lübeck. Det andra nybygget skulle levereras 1993, men förseningar vid varvet och sämre lönsamhet än beräknat för Euroway bidrog till att fartyget avbeställdes. Varvet fortsatte byggnadsprocessen och fartyget fick det tillfälliga namnet Thomas Mann. I maj 1994 kunde fartyget säljas till DFDS för 118 miljoner dollar och fick namnet Crown of Scandinavia. Innan hon sattes in mellan Köpenhamn och Oslo (via Helsingborg) bygges om vid varvet Bremerhaven och fick bl.a. aktersponsoner. 26:e juli 1994 gjorde hon sin premiärtur från Köpenhamn till Oslo och på den linjen går hon än idag (som Crown Seaways).

Crown Seaways i Köpenhamn i maj 2016.

2 svar till “Lucka 1 (1994)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: