Lucka 14 (2007)


År 2007 tog Hurtigruten leverans av sitt första specialbyggda expeditionsfartyg MS Fram. Sedan dess har hon kryssat runt Svalbard och Grönland om somrarna och Antarktis om vintrarna, med intressanta kryssningar mellan polerna. Nästa år kommer Hurtigrutens andra specialbyggda expeditionsfartyg Roald Amundsen. Hon kommer att vara Hurtigrutens helt klart miljövänligaste fartyg då kommer att ha hybriddrift (full elektrisk framdrivning i upp till 30 minuter, perfekt när on glider igenom känslig natur). Hon kommer att börja med en säsong i Antarktis innan hon kommer till Europa och ska vara stationerad i Hamburg större delen av sommaren. I slutet av augusti 2019 kommer hon att kryssa till Grönland och därifrån igenom hela nordvästpassagen till Alaska. En sådan kryssning hade inte jag sagt nej till. Systerfartyget Fridtjof Nansen levereras 2019 och börjar med att kryssa mellan Amsterdam och Longyearbyen. Helt klart är att Hurtigruten satsar hårt på expeditionsresorna, vilket inte är konstigt här finns det pengar att tjäna. Det är också ett smart sätt att skaffa annan sysselsättning än trafiken mellan Bergen-Kirkenes, bra att ha om man skulle förlora nästa anbud för ”kystruten”.

147 - Kopia


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: