Arholma i februari


Tiden bara flyger i väg, men nu är jag på gång igen med en hög av reportage på lager. Vi börjar med ett reportage från Arholma i februari, ungefär då vintern började på riktigt. Bättre sent än aldrig…


Till Arholma vintertid tar man sig endast med båt från Simpnäs (vid kraftig is Östersjö). Överfarten tar ungefär 15 minuter och bussresan från Stockholm upp till Simpnäs tar 2 timmar. Kanske inget man gör på en dagstur, men är man båtolog så är man. Så jag och en vän åkte hela denna sträcka dels för att får åka en ny båt för båda oss nämligen Hemfjord, men även att får uppleva Arholma vintertid även det första gången för båda oss. 😉


Arholma var vackert beklätt i vinterskrud.


Efter lite ansträngning med pulsande i snön kom vi upp till ett av Arholmas landmärken, Båken. Den byggdes 1786 och fungerade främst som ett sjömärke, men också som lotsutkik.


Isen hade börjat lägga sig längst inne i vikarna.


Ett perfekt lunchställe, med det lugn som skärgården erbjuder vintertid. Det enda som saknades var solen och ett kortare uppehåll från snöandet.


Tre timmar på Arholma är rätt så lagom i februari. Det var söndag och en hel del folk skulle åka tillbaka in till fastlandet.


Hemfjord har en mysig salong på sitt huvuddäck. Fartyget är byggt för Göteborgs hamn 1958. Efter 25 år som inspektionsfartyg, byggdes om till passagerarfartyg och fick namnet Erato. Sedan 1992 har hon varit stationerad vid Arholma. Denna säsong kan dock ha varit hennes sista, då Krokholmens Sjötrafik har köpt Aurelia från Askölaboratoriet (Stockholms universitetet).


Bryggan


Framme vid Simpnäs tilltog snöfallet.


Hemfjord åkte tillbaka till Arholma med ett fåtal passagerare.


Själva skulle vi ta bussen, men bussen fick vagnfel och kom aldrig till Simpnäs. Vi hade ingen större lust att vänta i tre timmar på nästa buss och valde istället att ringa efter en taxi. En lokal trevlig taxichaufför guidade oss på Björkö på vår resa till Älmsta, där vi åter kunde ta SL-bussen vidare mot Norrtälje.

/Kim Viktor


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: