Ångbåten 200 år


För 200 år sedan gick de första turerna med ångbåt enligt tidtabell i Sverige. I augusti 1818 startade trafiken mellan Stockholm och Drottningholm. För att fira detta genomfördes idag en ångbåtskorte från Riddarholmen till Drottningholm med många deltagande fartyg, bl.a. ångisbrytaren Sankt Erik, ångfartygen Mariefred, Blidösund, Ejdern, Storskär, Drottningholm, Motala Express, ångfärjan Djurgården 3, ångsluparna Frithiof, Gerda och ångbogserbåten Robert m.fl. Jag valde själv att inte åka med, utan istället fota paraden från diverse ställen, först blev det några bilder när fartygen passerade genom Hammarbyslussen, för att sedan bege sig till Riddarholmen och till sist Drottningholm, där de vände vackert och hälsade på varandra.

Med vänliga hälsningar
/Kim Viktor

,

7 svar till “Ångbåten 200 år”

 1. Snyggt Kim, jag gillar särskilt bilderna från Hammarbyslussen och då inte minst på mäktiga Sankt Erik!
  Själv fotade jag ute på Saltsjön (från en SL-båt såklart, Gurli kallad 🙂 ) då bl.a. isbrytaren gick in mot Hammarby kanal, och sedan från ombord SL-båten på Ekerölinjen (Sunnan, kallad) ute på Mälaren där vi mötte flera av ångbåtarna.
  Bilder finns på Flickr (ja, reklam) 🙂
  Jag tyckte för övrigt jag skymtade dig i gräset vid Tappström, fotandes Sunnan, men det var nog en annan båtnörd!
  Ha det fint Kim //Franz

  Gilla

  • Tack, aha åkte du 12 från Klara Mälarstrand? Jag skulle ha åkt den med missade den och begav mig till Tappström och fotade när Sunnan kom in där 12.50 (stod på bron). Sedan vidare till Drottningholm och så tog vi Sunnan tillbaka till stan klockan 16.

   Gillad av 1 person

   • Jag tog Sunnan från Ekerö vid 13, sen tillbaka från stan vid 15 och var alltså framme vid Tappström igen vid 16 🙂
    Jag fotade Sunnans avgång från Tappström från bron (vid 16-tiden alltså)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: