Polen med Stena Baltica och Nova StarDet är inte många länder som man kan resa fritt till som svensk. Polen är ett av de länder som har varit öppna för oss sedan juni. Jag hade en resa inplanerad i våras som jag var tvungen att skjuta upp nu till början av oktober. Min färjeresa skulle starta i Karlskrona. Därför tog jag X2000 ner till Alvesta för att sedan byta till Öresundståget till Emmaboda och sista sträckan med Krösatåget.


Den första båten jag såg i Karlskrona var Fyrskär, som är byggd i Finland 2012.


Wittus ägs av kommunala Affärsverken. Från början byggdes hon som Mysing för trafik till Utö i Stockholms skärgård. Fartyget i bakgrunden Stena Baltica skulle jag strax kliva ombord på.


En annan färja med Stockholmsanknytning är M/S Yxlan som trafikerade just ön Yxlan på Furusundsleden i norra Stockholms skärgård.


Från Karlskrona tog jag bussen ut till Verkö och Stenas färjeterminal.


Eftersom Stena Baltica inte har någon landgång, så fick alla fotpassagerare (alltså bara jag) åka taxibil ombord. Känns en aningen märkligt att de måste beställa taxi varje gång någon fotpassagerare ska med. Taxichauffören ville att jag skulle köpa ut billig polsk sprit till honom, jag svarade att jag inte kommer tillbaka till Karlskrona. 😉


En insideshytt blev det denna gång fräsch och rymlig.


I de flesta hytter ombord delar man badrum med hytten bredvid. Så det gäller att komma ihåg att låsa sin dörr om man inte vill ha oväntat besök… Inifrån toaletten finns ett elektroniskt lås som låser båda dörrarna.


Här bodde jag på däck 8. Stena hade visst satt upp sin egna hyttnummer. Fartyget byggdes i Helsingfors 2007 för Brittany Ferries och seglade för dem fram tills 2013 när hon blev utchartrad till Stena Line. Den chartern går ut nu i november och hon ska lämnas tillbaka till Brittany ferries.


Utsikten från restaurangen.


Jag vet inte varför Stena alltid ska sätta upp linjekartor när de fort blir inaktuella.


Utedäcken är rymliga med vy över trailerdäcket.


Maten ombord ingår i biljettpriset. Normalt serveras buffé, men i dessa coronatider fick man istället peka på vad man ville ha. Helt ovetande fick jag smaka komage för första gången i mitt liv.


Avgång från Karlskrona klockan 18, som i dagsläget trafikera av fem färjor, tre till Polen och två till Lettland/Tyskland.


Befästningstornet med namnet godnatt från 1860.


Drottningskär


Det är inte svårt att hitta runt på Stena Baltica som bara har tre passagerardäck.


Trapphusen har havsutsikt.


Restaurangen ombord serverar två måltider per resa.


Underhållningen består av polsk tv och ett fotbollsspel.


De var noga med att man spritade händerna innan man gick in till restaurangen/baren, annars fick man en tillsägelse.


I spelrummet fick maximalt 3 personer åt gången vistas.


Den orange gången…


Priserna indikerar inte hur mycket det kostar att använda urinoarerna, utan är istället spritreklam, men det kan finns någon koppling….


Både baren, information och butiken ligger kombinerat tillsammans och erbjuder endast köp över disk. Klockan 04.30 var det dags att trycka i sig frukost före ankomst klockan 06.


Roro-fartyget Liekut som färdigställdes vid Flensburg i år, har legat stilla i Gdynia sedan april.


Färjan Baltivia som normalt trafikerar Ystad-Swinoujscie, har varit ur trafik sedan juli och beräknas inte komma tillbaka förrän tidigast november.


Containerterminalen i Gdynia är stor och hanterar nästan 900 000 TEU årligen. Detta kan jämföras med Stockholms hamnars nya hamn Norvik som beräknas kunna hantera 500 000 TEU årligen.


I Gdynia fick jag gå av till fots tillsammans med receptionisten.


Den något märkligt utformade Stenaterminalen.


Två timmar senare lämnade Stena Baltica Gdynia.


Lite fakta om fartyget: hon har en längd på 168 meter, en av anledningarna till att Stena ville chartra henne då den maximala längden är 175 meter vid nuvarande terminal. Hon tar drygt 200 passagerare och har en lastkapacitet på 2200 längdmeter.


Denna pir bredvid hamnkontoret i hamnens inlopp är en perfekt fotoplats.


Tack för denna gång Stena Baltica. Jag är glad att jag hann prova på henne innan det var försent.


Stena Spirit var nästa färja på ingående. Rykten säger att hon och systern kommer att ersättas inom kort av betydligt större färjor.


Stena Spirit byggdes som Stena Scandinavica 1988 och gick mellan Göteborg och Kiel fram till 2011.


Den nya färjeterminalen i Gdynia som kommer att kunna ta emot 240 meter lång fartyg. Bygget beräknas vara färdigt nästa sommar.


Efter att ha promenerat lite i Gdynia, som enligt mig inte är någon jättespännande stad, tog jag pendeltåget till Gdansk. En resa som tar ungefär en halvtimme och kostade 15 kr. 


I Gdansk tog jag en lunch, som i princip kostade lika mycket som i Stockholm. Efter valde jag att ta flodbåten ut till Westerplatte.


Ombord på Danuta.


Vid Remontowavarvet låg detta stora bulkfartyg.


I den ena av torrdockorna hittade vi tankern Nansen Spirit.


Nova Star skulle jag åka hem med.


Den gamla landgången som användes av Scandinavia (Visby 1980).


På Nova Star skedde ombordstigningen via bildäck efter att de hade undersökt ens kroppstemperatur i terminalen. Att fixa en landgång på tre år verkar svårt.


Ett av två trailerdäck ombord.


Det blev en insideshytt även denna gång, fast nu med fyra sängar.


Piper’s pub, ombord var man tvungen att ha på sig munskydd i alla publika områden och det var endast tillåtet att ta av dem medan man drack eller åt.


Avgång från Gdansk klockan 18.


I restaurangen användes bara hälften av borden under middagen för att alla skulle sitta med tillräckligt avstånd från varandra. Det hela gjorde att restaurangen snabbt blev full och jag fick vänta i någon timme jag fick mat. Maten var dock värd att vänta på med scampi till förrätt och polsk anka till huvudrätt, till ett pris på strax över 200 kr.


Nova center fungerar som ett kombinerat disco och konferens. Men jag såg inte en enda själ här inne under hela resan.


Receptionen, där man även hämtade ut sina måltidskuponger, för det är inte möjligt att få dem samtidigt som man checkar in på Polferries.


Hyttkorridorerna har olika färger så att man lätt ska hitta.


I Novatique säljer de alkohol och godis till bra mycket bättre priser än på finlandsfärjorna.


Cafeterian kallas för Nova Buffet.


Diskobaren i aktern på däck 7.


Vid frukosten fick man själv bestämma var man ville och sitta, då gällde inte vartannat bord längre. Man får heller inte glömma att ta på sig munskyddet när man lämnar bordet för att hämta mer mat.


Utbudet är riktigt bra med fokus på polska rätter, korvar, patéer, rökt makrill m.m. Helt klart värt priset på 80 kr.


Det billigaste sättet att åka är att beställa en vilstol uppe på däck 9. Då det finns 248 vilstolar är det aldrig någon trängsel.


Ön Mällsten i inloppet till Nynäshamn med klockstapeln på Måsknuv i bakgrunden.


Sist jag åkte med Nova Star, när hon var ny för Polferries var utedäcken högst begränsande. Men nu har de öppnat upp det översta däcket och det finns riktigt mycket utrymme att röra sig på.


Nyaste gotlandsfärjan Gotland på utågende.


Som de flesta polska färjor (även om Unity Line nu har börjat flagga Cypriotiskt) är hon registrerad på Bahamas.


Scottish Viking har haft problem under senaste veckan och i princip all avgångar har varit inställda. Hon har mest legat ute på redden utanför Nynäshamn. Senare i höst ska hon och systerfartyget Stena Flavia flytta till den nya hamnen i Norvik.


Pianobaren i fören bjuder på mysig miljö, vacker utsikt och underhållning  i form av trubadur.


Vid avstigningen sa de att det var viktigt att hålla avstånden till varandra och att alla inte skulle gå ut i en klunga, men det lyssnade inte folk på.


Nöjd och belåten klev jag av Nova Star efter 18 timmar ombord. Jag måste säga att Nova Star är en av mina favoriter på Östersjön, lagom stor, fräsch och har alla de publika utrymmen som behövs för en övernattsresa. Dessutom är det ett stort plus att det är billigt ombord och maten är förvånansvärt bra. Det enda negativa är väl besättningen, där inte alla talar engelska och man kanske inte alltid får den där extra servicen man önskar.

/Kim Viktor


3 svar till “Polen med Stena Baltica och Nova Star”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: