Tallinnkryssning


DSC_0342 - kopia

Som födelsedagspresent blev jag för ett par veckor sedan bjuden på en Tallinnkryssning. Baltic Queen började trafikera Tallinn-Stockholm den 7 juli efter att ha varit frånvarande från Stockholm i 15 månader.

DSC_0346 - kopia

Som alltid begav jag mig direkt till soldäcket. Till min glädje såg jag att det översta däcket var öppet, men det hela var visst ett misstag och snart kom en matros och bad oss lämna. Istället var de 1500 soltörstiga passagerarna tvungna att trängas på akterdäcket.

DSC_0351 - kopia

Sea side baren har kvar sitt namn trots att det idag används som lekrum.

DSC_0352 - kopia

Fast lane, som inte är mycket billigare än de riktiga restaurangerna.

DSC_0361 - kopia

På akterdäcket intogs det alkohol i stora mängder.

DSC_0376 - kopia

Cinderella följde efter oss fram till Trälhavet, där hon girade ner i Sandhamnsleden.

DSC_0386 - kopia

Denna kväll blev det en stek i Grill house, helt klart godkänt.

DSC_0390 - kopia

Dags för underhållning i Starlight Palace.

DSC_0402 - kopia

Trevligt nog var också showerna tillbaka ombord. Det spelades två likadana shower varje kväll så att alla skulle ha chans att se. Den första kvällen var det ”the greatest hits” med bra drag. Den andra kvällen var det kända estniska låtar, som för mig inte alls var kända.

DSC_0423 - kopia

Efter showen böjds det upp till dans och här var det precis som en vanlig kryssning innan pandemin.

DSC_0431 - kopia

I specialfrukosten finns det en hel del ”finare” pålägg att välja på, helt klart värt sitt pris jämfört med bufféfrukosten.

DSC_0433 - kopia

Manhattan piano bar, en personlig favorit på dessa systrar. Synd bara att man inte har bättre havsutsikt.

DSC_0436 - kopia

Sea pub där en trubabdur som brukligt underhöll under kvällarna.

DSC_0443 - kopia

Isabelle upplagd i Paljassaare för att invänta sitt framtida öde. Jag tvivlar på att hon kommer tillbaka till Stockholm-Riga, men vi får se.

DSC_0448 - kopia

Vid kryssningspiren i Tallinn låg ett AIDA-fartyg (AIDAaura upplagd).

DSC_0451 - kopia

Vid närmare granskning sågs ett till AIDA-fartyg och det berodde inte på det mousserande vinet jag hade druckit till frukost. 😉

DSC_0464 - kopia

Star gjorde sig redo för ännu en sväng till Helsingors, nästa år ersätts hon av nya Mystar. I terminalen var det ingen kontroll av passagerarna, men inte heller så konstigt eftersom det var fritt att resa in till Estland från ett land med färre än 75 coronafall per 100 000 invånare.

DSC_0502 - kopia

I Tallinn blev det stadsvandring i den 30 gradiga värmen. Det var så härligt att få återse Tallinn igen efter alla dessa månader.

DSC_0505 - kopia

Megastar hade anlänt.

DSC_0510 - kopia

Till fikat besöktes detta mysiga chokladeri och jag fick i mig en välbehövlig milkshake.

DSC_0536 - kopia

AIDAcara, AIDAs första fartyg som inom kort kommer lämna flottan, då hon har sålts till en okänd köpare.

DSC_0547 - kopia

Vi var ombord igen 20 minuter innan avgång och tog farväl av vackra Tallinn för denna gång.

DSC_0568 - kopia

Det blev middag i Gourmetrestaurangen, trots att vi hade bokat bord i förväg fanns vi inte med i listan och skulle först inte få äta på vår bokade tid, men efter lite tjat fick vi ett bord, tyvärr inte ett fönsterbord. Dessutom hade Tallink glömt att informera oss om att gourmetmenyn inte var tillgänglig och istället serverades den ryska meny även här. En liten bevikelse, men maten smakade ändå mycket bra.

DSC_0570 - kopia

Trots att restaurangen inte ens var halvfull, var det omöjligt att få ett fönsterbord….

DSC_0598 - kopia

Disco Ibiza användes inte som diskotek utan endast som däcksbar för de som ville sitta ute och dricka.

DSC_0613 - kopia

Det blev visst inte så många fler bilder från den kvällen eller följande morgon. Därför hoppar vi fram till ankomst i Värtahamnen, dit Silja Symphony precis hade anlänt från Visby. Frågan är varför de har envisats att lägga två ankomster så nära vara, det blir en väldig trängsel i den trånga gången förbi tullen och ut i terminalen.

Överlag var det underbart att åter få möjlighet att kryssa till Tallinn och jag hoppas att Tallink snart kommer kunna sätta in Victoria I också (efter sitt charteruppdrag i Marocko).

Tack för titten!

/Kim Viktor


5 svar till “Tallinnkryssning”

 1. Tyvärr är alla Tallinks Rauma-fartyg behäftade med samma grundläggande konstruktionsfel: Man kan inte se ut ordentligt från de allmänna utrymmena.
  Undantaget bufférestaurangen och gourmetrestaurangen (Happy Lobster på Galaxy).

  Jämför man de allmänna utrymmena på kvartetten Viking Gabriella/ Amorella, Tallinks Isabelle och DFDS Crown Seaways. Där lyckades man i Split att ge samtliga restauranger, diskotek och pubar havsutsikt antingen direkt eller indirekt via styrbords arkad.

  Dessutom kan man sitta i nattklubben på de fyra Splitsystrarna och titta ut över havet. På Tallink/Silja halar man vid första tillfälle ner samtliga mörkläggningsgardiner till minst hälften i nattklubbarna, och dessutom är sofforna placerade så man har ryggen mot fönstren.

  Victoria I och Romantika har dock sina stora fina soldäck med fungerande barlösningar, liksom Splitsystrarna. De förlängda Raumabåtarna har en toklösning där man placerade diskoteket ovanför de dyraste prestigehytterna, verkar ha glömt ljudisoleringen så man fått klassa ner en hel hög B-hytter till E, minsta lilla pyttesoldäcket i aktern som blir jättetrångt… och sen en sträcka längs babordssidan där det mest blåser och där folk mest sitter och blåser cigarettrök på varandra och dricker ur taxfreeköpta ljumma ölburkar.

  De som beställde båtarna måste ha trott att fartygsresenärer vill ha det väldigt skumt omkring sig, sitta i mörkboaserade mörklagda hålor och dricka alkohol med ryggen mot fönstren eller helst inga fönster alls och framför allt ingen utsikt.

  Det är möjligt att fokusgruppen man använde för första fartyget i serien Romantika var finnar som ville åka snabbt över till Tallinn och köpa billigt brännvin och kanske gå på diverse obskyra nattklubbar och barer (första sjappen och såna hus som alltid finns i hamnkvarter…) och därför inte ville sitta med sina rödsvullna ögon och klippa med tunga ögonlock mot den obarmhärtiga solen. Och ester som inte visste bättre i början av 2000-talet än att restauranger och barer skulle vara skumma och mörklagda och utan såväl utsikt som insyn enligt gammal sed.

  Men det är synd på bra båtar, att man från puben har utsikt mot en orange livbåt och inget som helst annat. Och att à la carterestaurangens enda utsikt i praktiken är en evig ström av förbipasserande resenärer på väg mot bufférestaurangen. Eller en vägg.

  Gillad av 1 person

 2. Hej Kim! Jag har försökt få ut en deckkarta över m/s baltic queen av tallink silja.
  Men får bara textinfon från deras hemsida. Såg att du hade lagt upp deckkartor på många andra fartyg(bla m/s baltic princess) och undrar om du har såna över m/s baltic queen också?
  Och isåfall har du möjlighet att dela med dig av dom? Eller länka till vart jag kan hitta dom?
  Du verkar ju vara mycket mer utförlig i din fartygsinfo iallafall än tallink själva!
  Väldigt uppskattade inlägg av många kul fartyg!:)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: