Färjor och kryssningsfartyg i Lissabon


I månadsskiftet september/oktober spenderade jag en vecka i Portugal och även fast inte huvudmålet med resan var sjöfart, så fastnade såklart ett par fartyg på linsen.

Lissabon är en relativt stor kryssningsdestination. Ett flertal fartyg besöker staden på sin resa från Storbritannien och norra Europa till Medelhavet och Kanarieöarna. Jag fick se MSC Virtuosa som är MSCs nästnyaste fartyg och har under hela sommaren gått på inrikeskryssningar i Storbritannien, men flyttades nu under hösten över till Medelhavet, där hon kör 10 dagarskryssningar som även inkluderar ett besök i Lissabon. Även många mindre kryssningsfartyg besöker staden, under denna vecka låg portugisiska World Navigator, franska Jacques Cartier, tyskägda Hamburg och Windstars förlängda fartyg Star Legend.

Lissabon har fem olika färjelinjer som ingår i lokaltrafiken. Huvudterminalen ligger vid Cais De Sodre med tre olika färjelinjer över till södra stranden av floden Targus. På linjerna till Montijo och Seixal är det endast katamaraner som trafikerar, medan den korta linjen över till Cacilhas även har konventionella passagerarfärjor. Resan över till Cacilhas tar endast 10-15 minuter och trafikeras av två till fyra båtar, därmed har linjen som mest en avgångsfrekvens på vardera åttonde minut. Denna dag när jag åkte gick även katamaranen Aroeira till Cacilhas. Normalt sett trafikerar hon tillsammans med sina systrar Carnide, Sé och São Julião linjerna Seixal – Cais do Sodré och Montijo – Cais do Sodré, med en överfartstid på 20 till 25 minuter med två till tre avgångar per timme på respektive rutt. Aroeira byggd 1998 har en passagerarkapacitet på 496 passagerare.

De största katamaranerna är Damião de Goes, Miguel Torga, Fernando Namora, Gil Vicente, Jorge de Sena, Almeida Garrett, Fernando Pessoa och Antero de Quental byggda under tidigt 00-tal i Singapore och som trafikerar linjen mellan Barreiro – Terreiro do Paço på 20 minuter med avgångar upp till var femte minut i rusningstid. De nästan 50 meter långa katamaranerna kan ta upp mot 600 passagerare och har en maxhastighet på 30 knop.

Jag måste bara lägga in några turistbilder från denna otroligt vackra stad känd för sina spårvagnar. Det finns så mycket att upptäcka här och jag kommer gärna tillbaka så fort jag får möjlighet.

/Kim Viktor


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: